Уметноста на природата – мермерни пештери во Чиле

1 август 2017

Несомнено природата е најфасцинантниот уметник.

Едно од нејзините дела кое восхитува во секој поглед, е туристичката атракција во Петагонија, Чиле, позната како „мермерни пештери".

Фото: Flickr-Javier Vieras

Се работи за пештерски полуостров покрај глечерското езеро General Carrera Lake, лоцирано помеѓу Чиле и Аргентина.

Фото: Flickr-Dan Lundberg

Ова чудо на природата настанало како резултат на движењата на глечерите пред милиони години.
Ледено сината вода рефлектирајќи се во огледалните површини на пештерите, создава до толку совршена слика, што изгледа нереално, а интензитетот на боите се менува во зависност од нивото на водата што пак зависи од различните периоди во годината.

Предизвик за сите авантуристи и вљубеници во живописните дела на природата.

Фото: Flickr-Dan Lundberg

Фото: Flickr-Dominic Sagar

Фото: Flickr-Daniel P. Gauer

Фото: Flickr-Paula Christensen

Објавено:
1 август 2017
Категорија: 
Култура
Прочитано:
367 пати