Оваа храна предизвикува рак

25 април 2017

Нутриционистите секогаш внимаваат што внесуваат во својот организам, знаат да кажат дека се честат понекогаш со продукти кои никако не смеат да се конзумираат, но во овие неколку што сега ќе ги прочитате, се колнат дека никогаш не ги внесуваат. Причината е јасна и гласна: тие се канцерогени.


1.Газирани пијалоци
Една лименка содржи 40 грама на шеќер, а се што содржи повеќе од 8 грама се смета за претерано. Сите оние вештачки шеќери допринесуваат за дијабетис.


2.Глукозно-фруктозниот сируп
Овој сируп кој најчесто се наоѓа во брзата храна со сите зачини велат дека е како епидемија. Фрукотозата сто процентно се разработува преку црниот дроб и поминува низ таканаречена Маилардова реакција, поточно се формираат супероксидни слободни радикали кои може да го воспалат црниот дроб. Овој сируп многу бргу се претвара во маснотија, многу побрзо и од јагленохидратите, а на тој начин ја намалува отпорноста на организмот кон инсулинот.

3.Индустриско масло од семки
Овие масла се високо обработени и хемиски третирани, а им се додаваат ароми и на тој начин стануваат вкусни за јадење. Тие брзо оксидираат и се причинители на создавање мноштво слободни радикали. Полни се со омега 6 кој предизвикува извесна нерманотежа, масни киселини во телото. Ако сакате да ги замените, нутриционистите препорачуваат масла кои имаат висок процент на омега 3, незаситени киселини, а тие се кокосово масло, макадамија и авокадо.

4. Процесирана соја
Процесираната верзија на сојата дефинитивно треба да се избегнува по секоја цена. Слободната глутеинска киселина или МСГ е многу моќен невротоксин кој се трансформира преку овој процес. Сојата може да предизвика хипотиреоза, да ве доведе до неплодност и да ги зголемите шансите за рак на дојка.

5.Месни производи
Овие производи се добиваат од животни кои се држат во затворени простории каде се шират зарази, каде животните примаат храна полна со хормони и антбиотици .Тие се полни со натриум нитрат кој се користи како хемиски засилувач на вкусот, конзерванси и засилувачи на бојата. Кога ги внесувате во телото тие се претвараат во хемикалии, кои кога се загреваат  може да предизвикаат карцином. Тоа се: саламите, кобасиците, шунка, сланина.


6. Пуканки за микробранова
Овој вид на пуканки се исклучително опасни за вашето здравје. Во нив има синтетички хемикалии, особено во индустријата за брза храна. Кога се загреваат тие сами по себе ги шират овие хемикалии и штетно делуваат на вашиот ендокрин систем, покачување на холестеролот, намалување на имунитетот, тироидата, неплодноста.



7.Маргарин
Маргаринот е високо обработено билно масло спакувано со транс масни киселини. Всушност се работи за најефтино масло со најслаб квалитет. Ова индустриско масло треба да го одбегнувате затоа што се преработува на многу висока температура и го зголемувате ризикот за карцином, срцеви болести, хормонски дисбаланс. Маргаринот содржи омега 6 масна киселина. Згора на се, производителите додаваат многу шеќери во маргаринот.

 

Објавено:
25 април 2017
Категорија: 
Вкусно
Прочитано:
3.118 пати