Пред да започнете да купувате деловен простор, треба да имате јасна слика за тоа што мора да имате, што би сакале да имате и што апсолутно нема да толерирате.

Развивањето на таа слика може да биде процес кој одзема многу време и е возбудлив и досаден, но е од суштинско значење да го дадете вниманието што го заслужува. Иако многу грешки при стартување може да се поправат подоцна, лошиот избор на локација понекогаш е невозможно да се поправи.

Стручниот тим на ELENA LUKA HOME споделува неколку корисни совети на ова тема.

• Демографија

Постојат два важни агли на прашањето за демографијата. Прво, размислете кои се вашите клиенти и колку е важна нивната близина до вашата локација. За продавач на мало и некои даватели на услуги, ова е критично; за други видови на бизниси, можеби не е толку важно.
Потоа погледнете ја заедницата. Ако вашата база на клиенти е локална, дали доволен процент од таа популација одговара на вашиот профил на клиенти за да го поддржи вашиот бизнис?

• Проодност

За повеќето малопродажни бизниси, пешачкиот сообраќај е исклучително важен. Не сакате да бидете заглавени во место каде што купувачите веројатно ќе ве заобиколат, а дури и најдобрите малопродажни места имаат мртви точки.

• Пристапност и паркинг

Размислете колку објектот ќе биде достапен за сите што ќе го користат - клиенти, вработени и добавувачи. Ако сте на прометна улица, колку е лесно автомобилите да влезат и излезат од вашиот паркинг? Дали објектот е достапен за лицата со посебни потреби?
Бидете сигурни дека има доволно удобен паркинг и за клиентите и за вработените. Како и со пешачкиот сообраќај, одвојте време да го надгледувате објектот во различни времиња и денови за да видите како флуктуира побарувачката за паркирање. Исто така, погрижете се паркингот да биде добро одржуван и соодветно осветлен.

• Излози

Доколку имате изложбено продажен салон од одреден тип висината и големината на излогот е многу важна за привлекување на случани минувачи. Во Елена Лука Хоум се погриживме сите деловни простории да се со големи излози.

 

Објавено:
4 март 2023
Категорија: 
Архитектура
Прочитано:
159 пати