Племе од Африка гради куќи од глина со уникатни, рачно изработени мурали

28 февруари 2023

Многу жители од Нигерија, Того, Камерун и останатите држави на африканскиот континент ја прикажуваат својата култура на интересн начин преку уметноста, традицијата и дневните ритуали.

Секое племе си има свои обичаи и уникатен начин како да го прикаже начинот на живот, од музика и танц до изработка на облека и накит.

Една таква етничка група е Касена, племе што живее на границата помеѓу Гана и Буркина Фасо. Веќе неколку векови наназад, овие луѓе создаваат интересни куќи од глина и ги декорираат со експресивни цртежи.

Изградбата на овие куќи е задача на мажите, додека украсувањето на ѕидовите е оставено на имагинацијата на жените од Касена.

Главната нивна цел е да обезбедат максимална заштита од евентуални непријатели и токму затоа секој детаљ е претходно осмислен.

Вратите се мали, особено каде што живеат постари лица, а речиси и нема прозорци. На овој начин непријателот не би можел да нападне одвнатре.

Ваквата градба исто така овозможува дење да не навлегува топлината, а во ладните ноќи куќата да остане топла.

Градбите имаат различна форма, што е показател за социјалниот статус на оние кои живеат во неа. Куќите во форма на квадрат се за фамилии, кружните покажуваат дека таму живеат ергени, додека останатите се за немажени жени и стари лица.

Во изградбата се користени исклучиво природни материјали кои што луѓето од Касена можат да ги најдат во најблиското опкружување.

Внатрешниот мебел во куќите како полиците, сточињата и креветите се исто така направени од глина, додека покривите се направени од дрво.

Уште од 16 век жените се грижеле за украсувањето на ѕидовите, а истото го прават и денес.

Боите што притоа се користат се направени од природни, локални материјали, па дури и лакот за нивна заштита е од овошје.

Некои од муралите раскажуваат приказна за религијата и фолклорот на Касена, додека други зборуваат за секојдневниот живот.

Најчесто користени мотиви се триаголници, мрежи за рибарење и животни како светите крокодили и чуварите змии.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marta Malavasi (@mrtmlv)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kelly Behun (@kellybehunstudio)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by WALINDA LINGO (@walindalingo)

Фото: Instagram, Pinterest

Објавено:
28 февруари 2023
Категорија: 
Архитектура
Прочитано:
209 пати