Освежете го ентериерот со мимози

18 февруари 2021

Со почетоков на месецов започна и сезоната на мимози. Овој цвет е полн со симболика, но и жолтата боја внесува посебна ведрина.

Во некои земји е и симбол на Меѓународниот ден на жената, додека пак во други ја симболизира слободата, еманципацијата на жената.

Цвета во студени услови, па се верува дека со тоа покажува отпорност и сила каква што и жените имаат.

Гранките преполни со нежни жолти цветови се и одличен декор за домот. Сами или во комбинација со друго цвеќе, ќе внесат прекрасна пролетна атмосфера во домот. 

За да ви трае во вазна што подолго, потрудете се да ги отстраните оштетените листови од стебленцето, а гранките измијте ги под млаз вода, пред да ги ставите во вазна со вода.

Интересно што мимозите имаат карактеристика да кога нешто од околината не ѝ одговара, ги затвора ливчињата и се собира. Во таа положба останува 20-тина минути, а потоа повторно ќе почне да ги отвора ливчињата. 

Ако сакате да внесете ведрина во домот, почестете се со букет мимози, а овие фотографии ќе ви бидат дополнителна инспирација:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared (@fs_hanaichimonme)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Missteigne (@misssteigne)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MISS SITIUS Studio (@misssitius)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by stéphane (@qiu22)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by FLOWERBX (@theflowerbx)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Natsumi (@natsumi20080430)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @flowerfantasticastudio

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @flowerfantasticastudio

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cyrielle (@cyriellegourmandise)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jess (@hayfever.flowers)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by La bille (@labille.flower)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by La bille (@labille.flower)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by azusa. (@azonishi)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by isa (@isa_zye_ble)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @squintyeyes

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria (@43metroscuadrados)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Missteigne (@misssteigne)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yolanda Abad (@yabad54)

 

 

Објавено:
18 февруари 2021
Категорија: 
Архитектура
Прочитано:
1.379 пати