Ова е најпопуларниот тепих на Инстаграм и Пинтерест

6 јуни 2020

Љубителите на внатрешен дизајн и декорирање, веројатно досега забележале парче кое често се протнува во примерите што можеме да ги сретнеме низ социјалните мрежи.

Се работи за тепих во нијанса на слонова коска со геометриски мотиви. „Инстаграм“ и „Пинтерест“ се „преплавени“ со примери како може да се имплементира во внатрешниот простор. Истиот може да се сретне и на апликациите, односно игрите за внатрешен дизајн.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MY BENI (@mybeniourain) onMay 7, 2020 at 5:20am PDT

Всушност се работи за тепих кој е инспиририран од традиционалниот марокански тепих Бени Оураин. Иако се со минималистичка естетика, далеку различни од ориенталните килими од местото од каде потекнуваат, совршени се за речиси сите простории во домот, бидејќи  даваат топлина.

Сепак, не секаде се користат оригиналните, односно автентични теписи/килими, чие постоење има преку еден век, кои најчесто биле изработени од висококвалитетна волна од овци. Ткаењето траело околу две години. Денес имаат одлични реплики од полиестер или евтина волна.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by hassan shops abran (@hassan_shops) onMay 16, 2020 at 3:58pm PDT

Геометриските форми не се случајни. Имено, секој Бени Оураин килим бил автентичен бидејќи раскажува приказна за плодноста на жената која го ткае. Ромбовите се симбол на плодноста, мајчинството, додека цик-цак формите, се ставале за заштита од уроци. Кога ќе се стават во низа, односно синџир, претставуваат временски след на нештата кои се случувале во животот на ткајачката.

За популарноста на овој тепих и неговите реплики говори и податокот што доколку сакате да пребарувате на Инстаграм примери, ќе ви излезат преку 50.000 фотографии.

Дел од нив ви претставуваме и во продолжение:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by M (@moestyle) onJun 4, 2020 at 10:55am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bohemian Convention (@bohemian_convention) onJun 3, 2020 at 4:47pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Moroccan Handwoven (@moroccanhandwoven) onJun 2, 2020 at 9:23pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Haz interiors (@hazinteriors2311) onMay 31, 2020 at 1:21am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Berber Budapest (@berberbudapest) onMay 30, 2020 at 12:57am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bohemian Convention (@bohemian_convention) onMay 29, 2020 at 12:41pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Moroccan Handwoven (@moroccanhandwoven) onMay 29, 2020 at 5:46am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by By Kaar (@bykaar) onMay 27, 2020 at 11:21pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Colin Mace (@beniourainrugco) onMay 27, 2020 at 10:51pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alcide & Leonie (@alcideleonie) onMay 27, 2020 at 4:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MY BENI (@mybeniourain) onMay 25, 2020 at 10:18am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kirsten Fribert, By Fribert (@kfribert) onMay 23, 2020 at 1:25am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cosy Coco Moroccan Rugs (@cosycocorugs) onMay 20, 2020 at 2:50pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bohemian Convention (@bohemian_convention) onMay 19, 2020 at 3:25pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Riad inspired home decor (@amazigh.house) onMay 21, 2020 at 7:50pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Melanie Kharad (@berlin.interior) onMay 23, 2020 at 12:44am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Scandi Boho Interior & Plants (@jennifer.paro) onMay 27, 2020 at 9:22am PDT

 

 

 

 

 

Објавено:
6 јуни 2020
Категорија: 
Архитектура
Прочитано:
2.982 пати