Бизарните забави на бароницата

4 декември 2017

Сигурно сте го гледале „Eyes Wide Shut“ каде за прв пат во кинематографијата се наметнува една тема врзана со животот на елитата.

Забави на кои гостите носат маски и екеспеиментираат, жртвуваат, бизарни пластични кукли. Кога ќе ги погледенете фотографиите кои датираат од 12.12.1972 година уште повеќе ви стануваат работите надреални, каков што всушност и бил концептпот на бароницата Мари Елен де Ротшилд.

Забавата се одржала во нивниот замок во Бри кој е изграден 1859 година и е дело на архитектот Сер Џосеф Пакстон, кој е автор и на Кристал Палас.

Кјубрик само бил во право со филмот кога ќе рече дека на елитата сè ѝ е дозволено и како хуманоста е распарчана.

Тој умира две недели после завршувањето на филмот. Многумина ќе коментираат дека токму таа сцена на Кјубрик не му била потребна, но и после толку години, а со објавувањето на фотографиите од замокот на Ротшилдови работите стануваат јасни.

На овој надреален бал гости биле Одри Хепберн, Славадор Дали како и членовите на Ротшилд фамилијата.

Кога ги гледате фотографиите ви станува јасно дека се работи за култ и извесни ритуали.

Велат дека сè уште елитата ужива во овие забави. Колку поголема бизарност во нивните костими, толку повеќе ги задоволуваат критериумите овие забави. Како вам ви се чини?

Објавено:
4 декември 2017
Категорија: 
Култура
Прочитано:
421 пати