Една од најубавите библиотеки во светот се наоѓа во Париз

19 октомври 2022

Градот на светлината, наедно и еден од најромантичните дестинации на светот, Париз, претставува неисцрпен извор на инспирација и постојан поттик за патување и истражување.

Со својата импресивна историја и култура, бајковитиот главен град на Франција е синоним за уметност и фасцинантна архитектура, вклучително стара барокна и нео-класична архитектура, но и современи квартови кои блескаат со своите стаклени облакодери. Сепак се чини дека шармот на Париз секогаш ќе биде најприсутен на местата каде минатото го оставило својот најсилен белег.

Па, доколку на вашето следно патување во Париз сакате да посетите едно такво, кое сепак се издвојува од типичните туристички локации, тогаш препорачуваме да се упатите кон историскиот центар на Париз и да ја посетите библиотеката Ришелје која важи за една од најубавите во светот.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Palace Living (@palace_living)

Без разлика дали сте страствен љубител на пишаниот збор и книгите или избегнувате да читате, ова уникатно архитектонско дело на Анри Лаброусте несомнено ќе го одземе вашиот здив. Библиотеката е позната по својата огромна и калеидоскопска овална читална Лаброусте (во која имаат пристап студентите и истражувачит), како и уникатната колекција на стари, вредни ракописи и збирки на грчка и римска керамика!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marlo Naval (@marlonaval)

Влезот во самата библиотека е бесплатен, а постои можност и за резервирање тури со водич.

Покрај локацијата Ришелје, Националната библиотека на Франција има уште 3 локации во Париз.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maï Yoshida (@mai.yoshida_)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@sjjj602)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Victor Lam (@vuitor)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by  (@kate.rahmanova)

Објавено:
19 октомври 2022
Категорија: 
Култура
Прочитано:
217 пати