Интернет во служба на уметноста

1 август 2014

MetropolitanMuseumofArt_V3_460x285

Неколку познати музеи во светот веќе извесно време овозможуваат бесплатно да се користат фотографии од нивните збирки поставени на веб страните. Сега, кон овој тренд се придружи и познатиот музеј Метрополитен.

Повеќе од 400.000 дигитални слики со висока резолуција од неговата колекција ќе можат бесплатно да се преземат, директно од сајтот на музејот.

Проектот е наречен Open Access for Scholarly Content односно „Отворен пристап за научна содржина“.

1891813055-the-metropolitan-museum-of-art

Доколку делото е слободно за преземање, ќе се појави ознака OASC.

Сега нема повеќе пречки комплетно да уживате во уметноста.

Објавено:
1 август 2014
Категорија: 
Култура