Јоргован - убавина што ќе ви го освои домот

11 мај 2021

Април и мај се месеците кога јоргованот ја постела сета своја убавина.

Се верува дека јоргованот потекнува од Турција, некои видови и од Франција, а кај нас се одгледува како украсно дрво во градината и режено цвеќе.

Постојат повеќе од 1000 видови со различна големина и цветови, а растат од 2 до 10 m.

Има мали цветови групирани во грозд, во бела, жолта, розова, виолетова, сина и црвена боја, но кај нас најчесто се сретнува виолетов и бел.

Цветовите имаат јак мирис, поради што е честа состојка при создавање парфеми.

Посадете го на место со многу сонце, иако може да расте и во лесна сенка, најдобро во есен или пролет. Земјата треба да биде влажна и добро дренирана. Садењето се врши на растојание од 1,5 до 5 m, зависи кој вид го садите и колку место му треба да се разграни. Откако ќе го посадите треба обилно да се полева.

Јоргованот стана и вистински инстаграм хит, па многу од блогерките го користат за разубавување на своите објави.

Вистински украс е за домот и зрачи со убавина што ќе го освои целиот простор.

А во продолжение погледнете ги овие фотографии за инспирација:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@carmenrprp)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Heather (@apinkleblossomlife)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kawowe_momenty (@kawowe_momenty)

 

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@9vaga_stillife9)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by kawowe_momenty (@kawowe_momenty)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Deborah (@mymapleleafhome)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tammy (@sweckerfarm)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Deb Munn (@debmunn)

 

Објавено:
11 мај 2021
Категорија: 
Култура
Прочитано:
1.345 пати
Тагови: 
јоргован