Кога дупките на улица ќе станат уметничко дело...

8 јуни 2021

...Можеби ви звучни смешно, но еден уличен уметник навистина го прави тоа.

Познат е под името „Емемем“ и уште го нарекуваат и „хирург за улици“. 

Имено, тој ги пополнува дупките на распукани тротоари и фасади со шарени мозаици, за кои вели дека се „поезија која секој може да ја чита и разбере“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Првиот уличен мозаик го прави пред десетина години, кога зачекорил по улица во неговиот роден Лион, на која тротоарот бил полн со дупки. 

Тогаш дошол на идеја да направи нешто по тоа прашање и тој ангажман го исполнува повеќе од една деценија. 

Она што успеал да го направи во Лион, потоа се обидел да го направи и во други градови во Франција.

На неговиот Инстаграм профил секојдневно објавува нови „пополнети“ места и нови мозаици, а не успеавме да дознаеме дали властите на некој начин учествуваат во оваа негова самоиницијатива.

Мора да признаеме интересна идеја, која би можела да најде примена и кај нас :)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ememem (@ememem.flacking)

Објавено:
8 јуни 2021
Категорија: 
Култура
Прочитано:
813 пати