Лесковачката бајка „Си беше еднаш во Србија“ премиерно во кината на 2 мај

29 април 2022

Филмот „Си беше еднаш во Србија“ на режисерот Патар Ристовски и авторот и продуцентот Звонко Шимунец, е приказна  за Лесковац – „српскиот Манчестер“, -кој станува дел од Европа помеѓу двете светски војни. Остварувањето зборува  за вистинските вредности, пријателствата кои опстојуваат  и искрената љубов. Начин на кој двете големи љубовни приказни и подготвеноста да се поднесе  жртва во име на соништата, го означија  патот и ја отворија  вратата кон иднината.

По талкањето низ  светот, во 1922 година, двајцата пријатели Дине и Цоне се враќаат во родниот крај, малиот град на југот на Србија. При пристигнувањето  во запуштениот Лесковац,  Дине го затекнува своето руинирано кино а Цоне сопствениот погреб! По војната, Дине (Немања Оливериќ) по некое чудо ќе се најде во Париз каде што учи за убавините на животот во голема метропола, ги запознава убавите парижанки и го открива новиот медиум – филмот. Цоне (Виктор Савиќ) по  ранувањето и   амнезијата завршува во Манчестер, тогашната престолнина на индустрискиот развој, каде што ќе научи дека  само низ црниот фабрички чад  и напорната работа се стигнува до успех.

Галеријата на блескави  филмски ликови ги толкуваат  најпопуларните српски актери: Виктор Савиќ, Слобода Миќаловиќ, Предраг Мики Манојловиќ, Радован Вујовиќ, Немања Оливериќ, Теодора Ристовски и многу други.

Свечената премиера ќе се одржи на 2 Мај во Синеплекс Скопје и продолжува на редовниот репертоар од 5 Мај во сите кина низ државата. 

 
Објавено:
29 април 2022
Категорија: 
Култура
Прочитано:
203 пати