Лето во Македонија: Дојран - каде утринските прошетки се најубави, а рибарските приказни неброени

16 јуни 2020

Серијалот Лето во Македонија го продолжуваме со прекрасниот Дојран. Со години не можевме да уживаме во целост во убавините што ги нуди овој град на југоисток на Македонија.

Последните години со организирање настани, средување на плажите и подобрување на чистотата и водата на Дојранското Езеро, почна да се враќа туристичкиот сјај на овој мошне симпатичен град.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by atamarija (@atamarija) onJan 11, 2020 at 4:27am PST

И доколку појдете во Дојран или околните места, не пропуштајте ги утринските прошетки покрај езерото. Мирот и убавината што ќе ви ја понудат природата и водата ќе посакате да траат што подолго.

А ако сте љубител на рибата и рибарењето, тогаш ова може да биде вашиот рај. Не заминувајте си од ова место без да го пробате дојранскиот крап. Еден од најпрочуените рецепти е рибата на трска - таа се обвиткува во трска и таква се става на жар. Неброени приказни ќе слушнете од околните рибари и нема да ви биде досадно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @behtiyem onAug 25, 2019 at 10:31pm PDT

Инаку, градот е поделен на Николич, Нов Дојран и Стар Дојран, кој е позната туристичка населба и има голем број викендички. Но, и да немате, покрај дојранскиот брег има повеќе од триесетина хотели и други сместувачки капацитети и преку 600 викенд-куќи, па сместувањето нема да претставува никаков проблем.

Оние што сакаат да кампуваат, во прилог им одат богатите крошни на столетните дрва и убавиот поглед на езерото.

„Д-фестивал“ кој е вистинска музичка атракција веќе десет години, привлекува голем број туристи, а годинава ќе се одржи кон крајот на август. Тоа е време кога градот посебно заживува и овозможува уникатно искуство и дружба.

„Саат кулата“, старата Екси-чешма, црквата св.Илија, како и Амам-бањата ќе ви го направат престојот уште поинтересен.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Engage Kicks & Gigs (@radiomofmusic) onJun 14, 2020 at 5:08am PDT

А уште една работа што не би требало да ја пропуштите во Дојран, особено ако имате некоја мака , е да нанесете малку од лековитата дојранска кал. За тоа посебно ќе ви раскажат тамошните граѓани, кои срдечно ќе ве упатат.

Всушност, од нивна страна секогаш ќе бидете дочекани со насмевка и домаќинско гостопримство, кое секако ќе има големо влијание во тоа да посакате да се вратите повторно. А ќе посакате.

Доколку одамна не сте биле во Дојран, зошто ова лето да не го смените тоа? :)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Izabel Zarovska (@____izabel___) onJul 13, 2019 at 3:27am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ajvanho (@john.arsen) onMar 18, 2019 at 7:00am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@icko.7) onAug 21, 2016 at 12:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Елена Јакшиќ (@elena.jakshik) onJun 13, 2020 at 5:42am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dzoko Brlamov (@dzoko69) onJun 12, 2020 at 12:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @tanushevski_ onJun 11, 2020 at 11:24am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by robert jankov (@rjankov) onJun 9, 2020 at 3:09am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mihail Butnejski (@mihail_verbal) onJun 7, 2020 at 12:39am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Macedonia (@macedonia.jpg) onJun 5, 2020 at 4:22pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vansa Wings Travel Agency (@vansa_wings) onJun 5, 2020 at 9:27am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by cvellst (@cvellst) onJun 5, 2020 at 5:42am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by cvellst (@cvellst) onJun 5, 2020 at 2:40am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Igor Panevski (@igorpanevski) onJun 4, 2020 at 5:57am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ane (@anemichaela) onJun 1, 2020 at 8:04am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ognen Zlatkov (@ognenz) onMay 30, 2020 at 2:11pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ane (@anemichaela) onMay 30, 2020 at 10:53am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by _Z.D.R.A.V.K.O_ (@z_d_r_a_v_k_o_1_9_8_0) onMay 25, 2020 at 11:42am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Paola Ivanova (@paolaivanova92) onMay 25, 2020 at 2:25am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Angelovski (@goonerskmk) onMay 24, 2020 at 7:53am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert Smileski (@robertsmkd) onMay 23, 2020 at 11:32pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by _Z.D.R.A.V.K.O_ (@z_d_r_a_v_k_o_1_9_8_0) onMay 19, 2020 at 7:00am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by _Z.D.R.A.V.K.O_ (@z_d_r_a_v_k_o_1_9_8_0) onMay 17, 2020 at 10:33pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Keti Prenda (@keti.prenda) onMay 17, 2020 at 4:49am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by _Z.D.R.A.V.K.O_ (@z_d_r_a_v_k_o_1_9_8_0) onMay 15, 2020 at 1:14am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vladimir Donev (@vladimirdonev) onSep 19, 2014 at 7:08am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Paola Ivanova (@paolaivanova92) onMay 2, 2020 at 1:27am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by George Dimitrovski (@georgedimitrovski) onFeb 21, 2020 at 10:44am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartments Groshev DOJRAN (@apartments_groshev) onAug 19, 2019 at 1:54pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Slavko Rezak (@slavkorezak) onAug 25, 2017 at 8:52am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by D-r Perica Bobev (@pericabobev) onJul 11, 2017 at 11:22am PDT

 

Објавено:
16 јуни 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
5.542 пати