Лето во Македонија: Долно Дупени, место на најубавите зајдисонца

9 мај 2020

Пандемијата на Ковид -19 на многумина веројатно им ги расипа плановите за лето. Но, тоа е воедно добра шанса да се потсетиме на прекрасните места кои ги имаме дома.

Во серијалот Лето во Македонија, ќе ве потсетиме на местата на кои можете да си поминете фантастично и вистински да се одморите. Преспа периодов се соочува со тажна приказна и сушење на езерото, но се надеваме дека надлежните ќе имаат срце и слух да го спасат овој македонски бисер. 

Започнуваме со Долно Дупени, сместено во подножјето на Баба Планина на допирот со котлинското дно, а на стотина метри од брегот на Преспанско езеро.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sanja Božinovska (@sanjabozhinovska) onJul 14, 2016 at 9:49am PDT

 Посебно е популарно благодарение на плажата „Дупени бич“, од која можете да посведочите на најубавите зајдисонца. Во околината, како и во самото село, можете да најдете куќи кои издаваат соби, а има и мал хотел, па не мора да се грижите ниту за сместувањето.

Последите години посебно е вложувано во туризмот, па плажата има совршен ситен песок, чадори од трски и лежалки, сосема доволно за да избегате од реалноста и да се одморите.

Добрите домаќини се секогаш расположени за разговор, па секогаш ќе слушнете некоја интересна приказна и нема да се вратите без нови познанства. Местото е мирно, воздухот е прекрасен и ќе ви овозможи вистинско „ресетирање“.

Во продолжение и неколку фотографии кои веруваме ќе ви го привлечат вниманието и ќе ви разбудат интерес да го посетите ова место, доколку досега не сте. А ако веќе сте имале шанса да уживате во Долно Дупени, сигурни сме дека ќе му се вратите повторно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Lozanovski (@a.lozanovski) onJan 1, 2017 at 10:43am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elena Gjorgjievska (@e_gjorgjievska) onAug 4, 2014 at 3:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tiffany ⚡️ Digital Marketing (@socialvybes) onSep 25, 2013 at 1:47pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Роберт Талевски (@bobtalevski) onJul 18, 2013 at 6:04am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Rajchinoski (@rajchinoski_photography) onJun 17, 2019 at 2:22am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolno Dupeni (@dolno_dupeni) onDec 27, 2019 at 6:33am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolno Dupeni (@dolno_dupeni) onNov 12, 2019 at 8:23am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolno Dupeni (@dolno_dupeni) onNov 14, 2019 at 4:27am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by stefan.stefanovski (@stefanovskistefan) onApr 23, 2020 at 10:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolno Dupeni (@dolno_dupeni) onDec 11, 2019 at 2:00am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by dt.peperutka (@dt.peperutka) onSep 1, 2018 at 2:22am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @macedonian_nature_ig onFeb 4, 2020 at 7:42am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dolno Dupeni (@dolno_dupeni) onNov 12, 2019 at 7:55am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by An Old Soul. (@mtasevsk1) onAug 1, 2019 at 11:50am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vlatko Jovanovski (@_single_barrel_) onSep 16, 2018 at 6:10pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stefan (@s_nikovski) onAug 26, 2017 at 3:14am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Katerina Arsova (@lyanna_stark) onAug 28, 2016 at 2:52pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Monika Ilkova (@monikailkova) onSep 10, 2015 at 10:09am PDT

 

Лето во Македонија: Лазарополе - каде воздухот е најчист, а душата смирена

Лето во Македонија: Крушево, град на емоциите

Лето во Македонија: Прошетка низ „Памук Кале" и Прилеп - градот пребогат со историја и вкусна храна

Лето во Македонија: 300 скалила до прекрасниот Смоларски водопад и прошетка низ Струмица - градот на ѕвездите

Лето во Македонија: Сливница, местото со најубавата и најромантична плажа

Објавено:
9 мај 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
10.421 пати