Лето во Македонија: Дрвените летниковци и полињата булки во Валандовско се глетка за паметење

20 јули 2020

Ако досега не сте имале шанса да го посетите валандовскиот крај, ова лето кога сите повеќе се осврнавме кон домашните убавини е одлична шанса за тоа.

Од минатата годинаниз брдото над Валандово се поставени дрвени летниковци, односно видиковци кои нудат незаборавен поглед.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by patokolusvetot.mk (@patokolusvetot_mk) onMay 25, 2020 at 3:37am PDT

Ќе сакате подолго време да се задржите и да уживате во природата. Изненадени дека нешто вакво постои кај нас, овие летниковци се доказ дека доколкку имате добра идеја, а потоа и реализација, секое место може да изгледа (уште повеќе) привлечно и убаво.

Валандово е мал, симпатичен град, каде ќе наидете на гостопримство и ќе се чувствувате како да сте нивен сограѓанин отсекогаш.

Ако сретнете некој жител да продава слатко од смокви или било какво домашно слатко, не двоумете се воопшто да купите. И да, Валандово е местото каде што ќе ги пробате најубавите овошја во Македонија, затоа искористете ги сите убавини до максимум.

За прошетката да биде незаборавна ќе придонесат и полињата со булки, односно божанки како што го нарекуваат ова цвеќенце. Полињата се меѓу Пирава и поранешната воена касарна на јужната страна од регионалниот пат.

фото извор: facebook.com/RADIOVALANDOVO/

фото извор: facebook.com/RADIOVALANDOVO/

фото извор: facebook.com/RADIOVALANDOVO/

А додека сте веќе во валандовско, не пропуштајте ја шансата да ги видите Кочулските водопади, сигурни сме дека ќе ве воодушеват.

Во овој крај постојат и неколку археолошки локалитети, а го краси и манастирот „Св.Ѓорѓија“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AMphotography (@am_official_photography) onApr 27, 2019 at 5:52am PDT

Дојран е на само неколку километри одалечен од Валандово, па ете одличен повод да направите незаборавна тура низ овој дел од државата.

А фотографиите во продолжение само ќе ви го потврдат тоа:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AMphotography (@am_official_photography) onMay 2, 2019 at 9:37am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AMphotography (@am_official_photography) onApr 26, 2019 at 10:22am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marija Filipovska (@marija_filipovska) onMay 16, 2020 at 7:27am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Kostadinov (@kostadinovpero) onJun 16, 2020 at 3:03am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Kostadinov (@kostadinovpero) onFeb 11, 2020 at 1:42am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Kostadinov (@kostadinovpero) onNov 29, 2019 at 2:40am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Angela Ristova Georgievska (@angelofarh) onNov 17, 2019 at 7:26am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Gligorije (@g_djilvidjiev) onJun 2, 2020 at 10:01am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vizba Valandovo Winery (@vizbavalandovowinery) onMay 17, 2020 at 10:28pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marija Cirkova(@cirkovam) onMay 13, 2020 at 4:05am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KATERINA JOVANOVIKJ(@jovanovikk) onMay 1, 2020 at 1:19pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Александар Дамјановски (@damjanovski_a) onApr 13, 2020 at 8:28am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Kostadinov (@kostadinovpero) onApr 9, 2020 at 3:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KATERINA JOVANOVIKJ (@jovanovikk) onFeb 14, 2020 at 7:12am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Domovi iz snova (@domovi_iz_snova) onOct 16, 2019 at 1:05am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @behtiyem onJul 18, 2019 at 11:11pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vanya (@vanya_vanja) onJun 6, 2019 at 12:21pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pero Kostadinov (@kostadinovpero) onJun 16, 2020 at 11:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vladimir Lazov (@vlatkolazov) onJun 2, 2020 at 10:10am PDT

 

 

Објавено:
20 јули 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
7.364 пати