Лето во Македонија: Крушево, градот на емоциите

18 мај 2020

За Крушево ќе речат дека е највисокиот град на Балканот. Ќе речат и дека е градот на Крушевската република. Градот на македонската историја. Крушево е и градот на Тоше. А ние, имајќи го сето ова на ум, го нарековме градот на емоциите.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Balkans (@ig_balkan) onApr 15, 2020 at 11:47pm PDT

 И нема шанси да се најдете низ уличките на Крушево, а да не почувствувате како срцето посилно ви чука. За тоа ќе придонесе и неговата автентичност, воздухот, чистината, но и фактот дека и покрај тоа што сте првпат тука можеби, се чувствувате како свој на своето.

Крушево лежи на западниот планински раб на Пелагониската Котлина, во изворишниот плиток долински дел на Крушевска Река. Оваа река го дели градот на два дела: поголем на левата и помал на десната страна. Куќите во градот се поставени амфитеатрално. Поради специфичната морфопластика, Крушево се смета за типично планинско гратче, кое има просечна надморска височина од 1350 метри. Идеално за оние што сакаат да ги избегнат жештините во текот на летото.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onFeb 28, 2020 at 7:34am PST

Меѓу најстарите сакрални објекти, што биле изградени во Крушево, се смета црквата „Свети Никола" (1832), опожарена за време на Илинденското востание од 1903 година. Но, не можете да отидете во овој град, а да не го посетите и манастирот Св.Преображение, кој се наоѓа на возвишенијата на Бушава Планина, во месноста Ручало, блиску до локалитетот Слива.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Духот на Македонија (@makedonski.dnevnik) onMay 16, 2020 at 12:20am PDT

Од Крушево е одалечен на околу пет километри, поврзан со современа сообраќајница. Претставува локалитет со извонредни одлики за одмор, рекреација, планинарење и можности за престој во природа.

Покрај Македониумот, Мечкин Камен, Музејот на НОВ, како и спомен куќата на Тоше Проески, во Крушево не пропуштајте да прошетате низ чаршијата. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tose Proeski Fan Page (@tose_proeski_angel) onFeb 28, 2020 at 10:09am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Trajce Pavlovski (@trajcepavlovski) onMar 1, 2020 at 12:24pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by(@one.pisces) onAug 24, 2019 at 9:02am PDT

Тие маалски сокаци, стрмни и тесни, ќе ве однесат до низа занаетчиски дуќани, а со прјиателски  збор ќе ве дочекаат тамошните чевлари, златари, кујунџии, калајџии, но и бакароресци, столари, бовчари, фурнаџии. Чаршијата е еден од најживописните делови на градот, и никако не заминувајте си од Крушево без да го купите највкусниот локум што некогаш сте го пробале во животот.

Во зима е атрактивно поради ски-центарот, но во лето е вистинска атракција поради Крушевското езеро и настанот When in Krusevo, фестивал на отворено каде се нудат интересни спортски настани (посебно ќе ви се допаднат натпреварите во параглајдерство) и добра музика. Годинава ќе се одржи по четврти пат, од 7-9 август, па ете уште една причина да се најдете во овој град летово.

А фотографиите што ќе ви ги презентираме во продолжение, веруваме ќе ве мотивираат уште повеќе:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ILIJA NAUMOSKI (@_naumoski_) onAug 26, 2019 at 12:44am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by СП. (@slobodenpecat) onAug 18, 2019 at 7:39am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petar Sevda Koteski (@petarsevda) onAug 12, 2019 at 7:20am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Natasa Stanojkovska-Trajkovska (@stanojkovskatrajkovska) onAug 10, 2019 at 4:51am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Michaela (@bledemodra) onAug 24, 2019 at 11:40pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by e_mesésutak (@e_mesesutak) onAug 7, 2019 at 9:21am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vlatko Petrevski (@petrevski_v5) onAug 2, 2019 at 7:40am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@olsenoystein) onSep 23, 2019 at 8:53am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by joze slobodnik (@joze.s_) onApr 17, 2020 at 7:08am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onApr 4, 2020 at 9:36am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared byMafinjophotography (@mafinjophotography) onMar 12, 2020 at 1:51pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by insta_photogram (@daily_photogram) onFeb 29, 2020 at 4:30am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola Shushevski (@nik.shushe) onFeb 24, 2020 at 9:04am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mirco Busetto - Travel Blogger (@busettomirco) onFeb 25, 2020 at 1:00pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by karo (@sincerelykaro13) onFeb 14, 2020 at 4:11pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Robert Smileski (@robertsmkd) onFeb 2, 2020 at 11:28am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola Martinovski (@nmartinovski) onFeb 2, 2020 at 6:35am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by A Little Light Blogging (@alittlelightblogging) onJan 19, 2020 at 6:27am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fool for a Lifetime (@king___for___a___day) onJan 19, 2020 at 1:43am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by A Little Light Blogging (@alittlelightblogging) onJan 15, 2020 at 10:09am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petar Begalinoski (@petarbegalinoski) onJan 10, 2020 at 11:04pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Macedonian Beautiful Places (@mkbeautifulplaces) onJan 8, 2020 at 11:31pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The travels of Andreja (@ababamov) onDec 31, 2019 at 6:02am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The travels of Andreja (@ababamov) onDec 8, 2019 at 12:50am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @1egospod onNov 26, 2019 at 5:39am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Explore Macedonia(@explore.macedonia) onOct 27, 2019 at 6:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Maria(@ma.tsvet) onOct 21, 2019 at 11:31am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ilijevski photo. (@ilijevski.photo) onMay 16, 2020 at 12:50am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@stavreska_d) onMay 14, 2020 at 4:13am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristaki Bojadzieski (@bojadzieskih) onDec 10, 2017 at 9:02am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onApr 21, 2020 at 6:14am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mihajlo Krsteski (@krsteski_photography) onMay 2, 2020 at 5:38am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Macedonia (@the_pearl_of_macedonia) onSep 3, 2019 at 7:21am PDTDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@stavreska_d) onNov 25, 2019 at 12:46am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by(@stavreska_d) onMay 13, 2020 at 9:18am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vesna (@whisper.ves) onJan 22, 2020 at 3:30am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onAug 6, 2019 at 6:11am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onAug 8, 2019 at 5:31am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onAug 8, 2019 at 5:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onAug 24, 2019 at 5:31am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onFeb 15, 2020 at 3:11am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onMar 21, 2020 at 10:12am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristi Veleski (@vels.photography) onApr 25, 2020 at 6:34am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Julie Todd (@_julietodd_) onJan 7, 2020 at 4:52am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fridrich Mencius (@mencius.magna) onFeb 9, 2020 at 11:24pm PST

 

Дел од информациите се користени од: macedonia-timeless.com

Лето во Македонија: Долно Дупени, место на најубавите зајдисонца

Лето во Македонија: Лазарополе - каде воздухот е најчист, а душата смирена

 Лето во Македонија: Прошетка низ „Памук кале“ и Прилеп - градот пребогат со историја и вкусна храна

Лето во Македонија: 300 скалила до прекрасниот Смоларски водопад и прошетка низ Струмица - градот на ѕвездите

Лето во Македонија: Сливница, местото со најубавата и најромантична плажа

 

Објавено:
18 мај 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
8.715 пати