Лето во Македонија: Лазарополе - каде воздухот е најчист, а душата смирена

12 мај 2020

 Од најјужното место во Македонија, ве носиме на едно од најсеверните - Лазарополе. Се наоѓа на надморска височина од 1350 метри и е една од најубавите селски населби во државава. 

Зошто еден ден да не скршнете од патот Маврово-Дебар, кај Бошков мост и да се упатите накај Лазарополе за да уживате во Бистра, погледот кон долината на Мала Гарска Река и планината Стогово.

Како што ќе почнат исклучително топлите денови, така Лазарополе сè повеќе ќе ве мами, со летни температури до 30 степени. Познато е дека изобилува и со дождови, па важи и за едно од местата во Македонија, а и на Балканот, каде воздухот е кристално чист, свеж и лековит.

Тука ќе го одморите телото, но и душата. Оние што ќе го посетат за првпат ќе бидат воодушевени. Не пропуштајте ја шансата да видите каков е погледот од карпата Соколица, ниту пак да прошетате низ огромните ливади.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mirza Cengic (@m.cengic) onSep 18, 2017 at 4:53am PDT

Има неколку црквички што можете да ги посетите (св. Ѓорѓија, св. Петка, св. Атанасиј, св. Спас) што ќе ви го окрепат духот. 

Идеално место е за јавање со коњ, параглајдерство, пешачење и едноставно сплотување со природата. Кога ќе пристигнете во Лазарополе, на сред село се наоѓа некогашната месна задруга, а денес хотелот „Калин“. Во околината има и неколку вили, така што сместувањето нема да претставува никаков проблем.

За оние што сакаат да дознаат повеќе за тоа што значи името и за Калина дупка, можат да прочитаат на линкот „Мијаци без гајлиња“.

 Оние што прв пат го посетуваат Лазарополе ќе останат воодушевени, а оние што веќе претходно биле знаат дека ова е вистинското место каде ќе можат да најдат душевен мир.

 Затоа, не пропуштајте ја шансата да се запознаете со оваа убавина, на која со сигурност ќе ѝ се навраќате.

А во продолжение, погледнете за што ви зборуваме:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Blagoj Popovski (@popovski_) onMay 28, 2017 at 2:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by astamatovski (@astamatovski) onAug 30, 2019 at 6:51am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Goce Nanevski (@goce_nanevski) onApr 28, 2019 at 6:34am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Igor C (@igor_mozaik) onMay 11, 2020 at 11:07am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Igor C (@igor_mozaik) onMay 7, 2020 at 9:18am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Игленица (@iglenica1) onMay 9, 2020 at 7:23am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Igor C (@igor_mozaik) onMay 1, 2020 at 5:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Goce Nanevski (@goce_nanevski) onApr 27, 2020 at 12:30pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Macedonia (@visit_macedonia1) onSep 9, 2019 at 2:54pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NoMan’sLand (@nomansland001) onFeb 10, 2020 at 12:24pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Јана Гочевска (@janagochevska) onSep 7, 2019 at 9:45am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alberto Di Fabio (@alberto.difabio) onAug 22, 2019 at 7:03am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tanevski Dragan (@dragantanevski) onJul 11, 2019 at 8:39am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dragan Tapshanov (@dragantapshanov) onJun 12, 2019 at 12:36pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hristo Krstevski (@hristo_krstevski) onMay 31, 2019 at 2:11am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @anainstagrama onMay 28, 2019 at 3:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @arsovskaneta onMay 25, 2019 at 2:33am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Biljana Kostovska (@mravka505) onMay 22, 2019 at 1:58pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @anainstagrama onMay 6, 2019 at 6:44am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Goga (@gorjanabojadzievska) onApr 18, 2019 at 6:24am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Biljana Kostovska (@mravka505) onFeb 4, 2019 at 2:44pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by natureloversmacedonia (@natureloversmacedonia) onNov 12, 2018 at 8:25am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dani Digalovska (@digaldan) onDec 2, 2018 at 10:57am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by(@p.kristijan) onOct 6, 2018 at 10:31am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jasna (@jasna_tanevska) onAug 25, 2018 at 10:03pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ololovska (@ololovska) onAug 27, 2018 at 3:56am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vesna_of_Macedonia_photos (@vesna_of_macedonia_photos) onAug 10, 2018 at 11:02am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marija Filevska (@filevskam) onJul 18, 2018 at 5:12am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nuriye Gündoğdu (@nuriyegundogdu) onAug 22, 2017 at 7:22am PDT

 

 Лето во Македонија: Крушево, градот на емоциите

Лето во Македонија: Прошетка низ „Памук Кале" и Прилеп - град пребогат со историја и вкусна храна

Лето во Македонија: Долно Дупени, место на најубавите зајдисонца

Лето во Македонија: 300 скалила до прекрасниот Смоларски водопад и прошетка низ Струмица - градот на ѕвездите

Лето во Македонија: Сливница, местото со најубавата и најромантична плажа

Објавено:
12 мај 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
10.497 пати