Лето во Македонија: Погледнете им в очи на „Пелистерски очи“

8 јули 2020

Летен одмор не значи нужно да се биде покрај вода, иако тоа е првата и најчеста асоцијација. Нашиот предлог овој пат е националниот парк „Пелистер“, односно планината Баба,со врвот Пелистер, и секако Битола.

Ако сте биле, тогаш знаете дека ова е неповторилива убавина на која нема шанси да не ѝ се навратите. Ако не сте биле, тогаш не пропуштајте ја можноста да се запознаете со ова место.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola T. (@nikolabt) onSep 18, 2019 at 7:49am PDT

„Пелистер“ е прв прогласен за национален парк и тоа уште од 1947 година.Лоциран е помеѓу Преспанската котлива и котлината „Пелагонија“, на северната падина на планината Баба. Името го добива по истоимениот највисок врв (2.601м). Инаку, Баба важи за најјужна планина со алпски карактеристики на Балканот.

Покрај тоа што ќе ве воодушеви зеленилото, овој национален парк нуди неверојатен панорамски поглед. кој се протега мошне широко и досега до планината Јакупица на север, Селечката Планина и Кајмакчалан на исток и кон Преспанското Езеро, планините Галичица и Јабланица на северозапад. Како на дланка може да се набљудува рамнината Пелагонија и да се ужива во боите од Преспанското Езеро.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by K2 Outdoor Adventures (@k2_outdoor_adventures) onJul 7, 2020 at 1:47am PDT

Но, веруваме дека посебно ќе се вљубите во глетката на двете глацијални езера, Големото и Малото Езеро, попознати како Пелистерски очи. Меѓусебе се одалечени два километри и се одлично место да ја вдишете сета убавина околу вас.

За оние што се по планинарењето, планината Баба е една од најпитомите, но тоа не значи дека треба да тргнете неподготвени. Во секое годишно време, овој предел распостелува убавини, но доколку се одлучите токму летово да го посетите, ќе уживате во многу планински, камени реки, чист воздух, огромни зелени површини.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @1egospod onNov 26, 2019 at 5:51pm PST

Огромен потенцијал постои за велосипедизам и алпинизам, па доколку овие активности ве привлекуваат, не двоумете се да ги истражите. На веб страната на Националниот парк ќе ги најдете патеките.

Во околината има планинарски домови, хотел и неколку хостели, така што сместувањето нема да ви претставува проблем. Можете да кампувате исто така доколку сакате, или едноставно да уживате во убав излет.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onJun 25, 2020 at 3:07am PDT

А кога сте веќе таму, не пропуштајте ја шансата и вашите чекори да одѕвонат на познатиот „Широк Сокак“.Првиот конзулат во Битола бил отворен во 1851 година од страна на тогашната Австро-унгарска империја и тоа токму на Широк Сокак. Потоа тоа ќе доаѓаа конзули и од други држави.Првите светилки на Широк Сокак ја тргнале темницата од Саат-кулата до Офицерскиот дом точно во 17 часот на 24 декември 1924 година. Во тоа време на Широк Сокок биле сместени претставништва на бројни странски компании, престижни кафеани, слаткарници, филијала на Франкосрпската банка. Тој прв конзулски период бил инспирација за бројни песни на конзулите, за пајтоните, за клавирите, за прочуената чкембе чорба, за Влашкото маало и жолтите куќи, за љубовта. Сонот на битолчани нивниот град повторно да стане конзулски се оствари со осамостојувањето на Македонија.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@mrtnxst) onJul 7, 2020 at 12:43pm PDT

А кога последен пат сте биле на Хераклеја?

Сето ова е само дел од нештата што оваа прошетка можат да ви ја направат незаборавно искуство. Направете го сами планот и уживајте ги летните денови, оддалечени од жегата, а блиску до природата.

Ако ви треба уште малку убедување, погледнете ги фотографиите во продолжение:

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onApr 11, 2020 at 11:36am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onJun 13, 2020 at 9:03am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onJun 15, 2020 at 3:13am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onJun 22, 2020 at 12:39am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pelister National park (@pelisternationalpark) onJun 25, 2020 at 3:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola T. (@nikolabt) onMay 14, 2020 at 7:25am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Petrovski Shpere (@aleksandar_petrovski_shpere) onJul 14, 2019 at 2:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Martin Cvetanovski (@martin__cvetanovski) onJun 21, 2020 at 2:34pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Goran Kolevski (@goran_kolevski_) onJun 17, 2020 at 2:56am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alkiviadis Vosdou (@alkis_artstore) onJun 29, 2020 at 1:48pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CherryBerry adventurer (@cherryberry_adventures) onJun 26, 2020 at 11:41pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Darko Kocev (@kocevd.photography) onJun 22, 2020 at 1:40pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vladic Boskovski (@vladiic) onJun 22, 2020 at 1:10am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Тomce Ilijevski (@tomceilijevski) onJun 21, 2020 at 10:25am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Zlatko James Talevski (@zlatkotalevski) onJun 20, 2020 at 7:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Моника Васева (@vaseva_monika) onJun 19, 2020 at 11:48am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Radio MOF (@radiomof) onJun 17, 2020 at 12:15am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alluring Prespa (@alluringprespa) onJun 16, 2020 at 1:44am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by skimacedonia.mk (@skimacedonia.mk) onJun 15, 2020 at 9:42pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tomislav Georgiev (@tomislavgeorgiev) onJun 15, 2020 at 2:07pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Time Yoda (@time.yoda) onJul 7, 2020 at 10:32am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Марија Д. (@mar_do__) onJul 6, 2020 at 8:59am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by aleksa (@aleksa.angelov) onJun 14, 2020 at 4:48am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Марија Д. (@mar_do__) onApr 29, 2020 at 11:42am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MACEDONIA DISCOVER (@macedonia.discover) onSep 28, 2017 at 12

 

 

 

Објавено:
8 јули 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
3.374 пати