Лето во Македонија: Пониква, одмор на кој белите дробови ќе ви бидат благодарни

10 август 2020

После Преспа и Љубојно и Брајчино, ве носиме во Источна Македонија. Нашиот предлог е Пониква, или како што уште ја нарекуваат круната на Осоговските планини.

Зошто ова е добар избор?

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola Blazhevski (@blazhevskin) onJul 26, 2020 at 5:00am PDT

Факт е дека со годинини наназад веќе не дишеме чист воздух, па ако сакате одмор на кој белите дробови ќе ви бидат благодарни, воопшто не двоумете се да појдете.

На само дваесетина километри од Кочани, ќе ве пречека прекрасен природен предел, со букови шуми и неверојатен панорамски видик.

На Пониква  се наоѓа истоимениот туристичкиот центар , до кој се стигнува по добро означен асфалтен пат од Кочани, така што тоа нема да ви претставува никаков проблем.

Можеби сте мислеле досега дека тоа е пред сè зимски ски центар, па во лето не би нашле никаква занимација, но не е така.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartmani Kosteski-Ponikva (@kosteskiapartments) onJun 4, 2020 at 8:35am PDT

Центарот изобилува со нови угостителски објекти - хотели, пансиони, ресторани, каде доминира најмногу дрвото како материјал и одлично се вклопува во природната атмосфера и опркужување.

Дрвените куќички што ги гледате и споделувате од разни странски страници, сега ги имате дома и можете да уживате во нив за пристапни цени.

Постојаг голем број на планинарски и велосипедски патеки, па зошто времето таму да не го искористите за ваква активност. Љубителите на природни чаеви може да уживаат во собирање билки. На крајот, низ Пониква има многу извори, поточиња и густи шумски комплекси, па и сосема едноставна прошетка ќе му годи и на телото и на душата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dragan Tapshanov (@dragantapshanov) onJun 20, 2020 at 9:53am PDT

Овде ќе ве пречека мир, кој дури откако ќе пристигнете ќе сфатите колку ви бил потребен.

На самиот влез на Пониква, од пред две години, се отвори и Туристичкиот информативен центар кој „Пониква" кој има регионален карактер, бидејќи туристите кои доаѓаат на Пониква ќе имаат можност да добијат информации како за туристичката понуда на Осогово, така и за туристичката понуда во Источниот плански регион. Посетителите на овој туристички информативен центар имаат можност на интерактивен начин да се запознаат со туристичката понуда, да одржуваат предавања на отворено, да одржуваат состаноци, работилници и други настани во салата која е специјално подготвена за таа намена.

Ако сте љубител на месо не пропуштајте да седнете во некој од околните ресторани специјалитети од дивеч, плескавици, се само дел од понудата.

Нема подобро завршување на денот отколку со слатка баклава!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartmani Kosteski-Ponikva (@kosteskiapartments) onJun 2, 2020 at 2:52am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartmani Kosteski-Ponikva (@kosteskiapartments) onMay 30, 2020 at 4:37am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartmani Kosteski-Ponikva (@kosteskiapartments) onAug 8, 2020 at 3:35am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Apartmani Kosteski-Ponikva (@kosteskiapartments) onAug 7, 2020 at 10:04am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ana Nikolovska (@ana_nikolovska___) onAug 8, 2020 at 5:20am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Olivera Koteva (@oliverakoteva) onAug 2, 2020 at 12:49pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vlatko Stamenkovski (@vlatkostamenkovski) onAug 1, 2020 at 11:05am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Edit Cseri (@editcseritapshanov) onJul 1, 2020 at 6:10am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Macedonia (@visit_macedonia1) onJun 16, 2020 at 5:49am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Marko Dzambazoski (@markodzambazoski) onJan 9, 2020 at 8:01am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jorde Angelovic/Mountain Wolf (@angelovicjorde) onNov 8, 2019 at 7:14am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jorde Angelovic/Mountain Wolf (@angelovicjorde) onNov 6, 2019 at 7:30am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Discover Macedonia (@travel_and_discover_macedonia) onJul 21, 2020 at 2:22am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stefanija Vidovski (@svidovski) onMay 26, 2019 at 9:13am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Со грижа до бериќет (@sogrizadoberiket) onSep 29, 2018 at 5:04am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Damjan Hristov (@damjanh) onAug 29, 2015 at 10:23am PDT

 

Лето во Македонија: Љубојно и Брајчино - љубов и рај за очи и душа

Лето во Македонија: Дрвените летниковци и полињата булки во Валандовско се глетка за паметење

Лето во Македонија: Погледнете им в очи на „Пелистерски очи"

Лето во Македонија: Откријте ги убавините на Тиквешко Езеро

Лето во Македонија: Воодушевувачкиот поглед од Галичица ќе ви ја погали душата

Лето во Македонија: Дојран - каде утринските прошетки се најубави, а рибарските приказни неброени

Лето во Македонија: Сливница, местото со најубавата и најромантична плажа

Лето во Македонија: 300 скалила до прекрасниот Смоларски водопад и прошетка низ Струмица - градот на ѕвездите

Лето во Македонија: Прошетка низ „Памук Кале" и Прилеп - град пребогат со историја и вкусна храна

Лето во Македонија:Крушево, градот на емоциите

Лето во Македонија: Лазарополе - каде воздухот е најчист, а душата смирена

Лето во Македонија: Долно Дупени, место на најубавите зајдисонца

 

Објавено:
10 август 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
6.672 пати