Лето во Македонија: Воодушевувачкиот поглед од Галичица ќе ви ја погали душата

19 јуни 2020

Веруваме дека летово, ако воопшто бидеме во можност да го уживаме, поголемиот дел од граѓаните ќе се упатат накај Охрид и Преспа.

А ако веќе одите во тој дел од државата, зошто да не поуживате и во убавините на Галичица. Оваа планина нуди еден од најубавите и воодушевувачки погледи на двете езера истовремено.

Оваа неповторлива глетка ќе ви остане во сеќавање засекогаш. А Галичица со сета своја раскош, како вистинска убавица ќе ве шармира и освои за да ѝ се вратите повторно.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Krstevski Dejan (@krstevskiphotography) onJun 18, 2020 at 9:09pm PDT

Дел од планината претставува Национален парк Галичица, а заедно со градот Охрид и езерото, ставена е под заштита на УНЕСКО.

Највисокиот врв Магаро, кој им го препорачуваме само на поискусните планинари, се наоѓа на надморска височина од 2.254 метри. Теренот има голема застапеност на реликтни растенија, при што 11 растителни видови може да се сретнат само на ова место, а регистрирани се и 26 ендемични животински видови. Тоа се должи на големото количество дожд во текот на годината. Посебно фрапантна е бројката на пеперутките – 1644 видови на толку мал простор.

Ако одите во националниот парк Галичица и околината, не пропуштајте ја можноста да посетите некои од најубавите цркви.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @nikolanajk1 onJan 29, 2018 at 7:31am PST

Од пештерските цркви под заштита се ставени: Црквата „Св. Богородица" во с. Пештани од XIV век, Црквата „Св. Богородица" во авто кампот Градиште, Црквата „Св. Стефан" која потекнува од средината на IX век, која е со конзервиран живопис. Од пештерските цркви кои се уште не се ставени под заштита се: Црквата „Св. Петар и Павле" на Преспанско Езеро, во близина на границата на Република Македонија со Република Албанија, Црквата „Св. Петка", помеѓу с. Стење и с.Коњско лоцирана на карпите на брегот на Преспанското Езеро, Црквата „Св. Илија" близу с. Трпејца која е од 14 век.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Irena Karamacoska (@irenakaramachoska) onJun 12, 2020 at 7:45am PDT

Планиска куќа Шарбојца - Асанџура

Оваа планинарска куќа ви овозможува да се оттргнете од градското секојдневие и да уживате во беспрекорната природа што ја поседува Националниот парк. Располага со 20 кревети во 4 комплетно опремени соби, кујна, соба за дневен престој, мини ресторан за 20 особи и летна тераса што ќе ви овозможи да се чувствувате удобно и комфорно. Во близина на куќата се наоѓа пештерата Самотска дупка, Симонческа локва, врвот Томорос и многу други вредности кои трајно ќе останат врежани во вашите сеќавања. До неа се стигнува од две страни и тоа од охридската страна преку селото Велестово по планински пат со должина од 18,6 км од кои 4,1 км се асфалтен пат и 14,5 км се земјен пат. Од преспанската страна се стигнува по пат со вкупна должина од 9,1 км од кои 3,7 км се асфалтен пат и 5,4 км се земјен пат.

Во близина на куќата има и место за кампување за сите оние кои сакаат таков вид активност.

„Јадера“, „Корита“, видиковецот „Лескоски уши“ како и Куќа за набљудување на птици - Стењско блато се уште неколку од излетничките места каде што можете да си поминете убаво и да уживате.

Самотска дупка

Во Паркот се регистрирани десеттина подземни карстни форми-пештери и пропасти. Пештерата Самотска Дупка е најголемата пештера во Националниот парк Галичица. Влезот на пештерата е изграден во подножјето на компактен карпест отсек висок 10 м.  Вкупната должина на пештерата, заедно со споредните пештерски канали изнесува 224 м. Низ Самотската Дупка некогаш поминувала подземна река. Во пештерата се среќаваат пештерски украси, салви, драперии и пештерски бисери, а сталактитите и сталагмитите се многу ретки.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MalaPrespa (@mallaprespa) onSep 30, 2018 at 12:48am PDT

Островот Голем Град

Еден од спомениците во паркот, кој по своето значење спаѓа меѓу позначајните од ваков вид не само во рамките на паркот и во регионот туку и пошироко, а истовремено е строго заштитено подрачје, е островот Голем Град во Преспанското Езеро. За да стигнете до истио,т превоз може да најдете во селата Стење и Коњско. Островот Голем Град е единствениот остров во Македонија.

Иако има уште многу да се ужива во оваа планина и националниот парк, за крај сепак ќе ја споменеме и прошетката со кајаци на изворите на Црн Дрим. Извориштата кај манастирскиот комплекс св. Наум е неповторливо и затоа доколку сте во можност, ова доживување и убавина не си ја скратувајте.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Macedonian Life Inc. (@themacedonianlife) onSep 5, 2018 at 3:52am PDT

 

*дел од информациите се користени од galicica.org.mk

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandra Kocheska (@aleksandra.kocheska) onOct 7, 2018 at 5:52am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yaren (@tnyaren) onSep 8, 2019 at 8:03am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MKangalov Photography (@martinkangalov) onJun 10, 2020 at 3:20am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vasil Miljovski (@v.miljovski) onDec 10, 2019 at 2:37am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alluring Prespa (@alluringprespa) onJun 7, 2020 at 2:28am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Filip Mise (@filipmise) onMay 24, 2020 at 9:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Македонија (@ig.macedonia) onMay 19, 2020 at 2:14am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Filip Mise (@filipmise) onMay 17, 2020 at 11:52am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anton van As (@lonelywander) onApr 28, 2020 at 6:12am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alluring Prespa (@alluringprespa) onApr 26, 2020 at 3:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stefanija Vidovski (@svidovski) onJun 24, 2019 at 5:31am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Нова Македонија (@novamakedonija.nm) onJun 6, 2020 at 10:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Bogdanovski (@sasshabog) onJun 5, 2020 at 8:47am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fridrich Mencius (@mencius.magna) onNov 10, 2019 at 11:54am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by СП. (@slobodenpecat) onOct 17, 2019 at 5:32am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fridrich Mencius (@mencius.magna) onOct 1, 2019 at 7:51am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Публицист (@publicist.mk) onSep 15, 2019 at 4:22am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Stefanija Vidovski (@svidovski) onJun 20, 2019 at 4:36am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nikola T. (@nikolabt) onOct 16, 2019 at 1:51am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mite Paunoski (@mitepaunoski) onNov 15, 2017 at 6:23am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Places to see in Macedonia (@places_macedonia) onJun 13, 2020 at 5:47am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dejan Angeloski (@dejanangeloski) onMay 9, 2020 at 1:48pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by City BIKE Ohrid (@citybikeohrid) onApr 27, 2020 at 10:41pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tomislav Koshinovski (@honeylandadventures) onApr 18, 2020 at 3:15am PDT

 

 

 

Објавено:
19 јуни 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
3.138 пати