Најубавите места за фотографирање во Мадрид

23 јули 2019

Мадрид е една од дестинации на која летуваат голем број луѓе ширум светот, помеѓу кои и Македонците. Ако досега не сте биле, а планирате сигурни сме дека ќе ви бидеме малку од помош.

Со оглед на тоа дека Инстаграм е водечка социјална мрежа, сè се врти околу визуелното, ние ве упатуваме на пет места каде можете да направите најубави фотографии, а воедно се и тоа како вредни да ги посетите.

Парк Ретиро 

Паркот Буен Ретиро е оаза на мирот во срцето на Мадрид. Зад бучните улици, овој огромен парк што се простира на површина од 120 хектари, нуди бегство од урбаниот дел на градот. Од главниот влез на Plaza de Independencia, посетителите доаѓаат до базенот во средиштето на паркот. Оттаму пак, патчињата водат до Градината на розите и Кристалната палата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Milica (@micilicaa) onAug 5, 2018 at 1:42am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Spain Vacations (@spain.vacations) onJun 19, 2019 at 5:05am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Martyna (@dancewiththecamera) onJul 14, 2019 at 6:55am PDT

 

Кристалната палата

Кристалната палата со фонтаната и базенот што се рефлектира ќе ве воодушеви, а останатите фонтани во рамки на истиот простор, ќе ви го направат престојот тука уште поинтересен. Постои еден дел каде што постојано се одржуваат изложби, што е совршено ако сте расположени за уметност. Инаку, палатата е изградена во 1887 година, а по естетиката, има доста елементи од грчките градби.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Crystal Piedy(@crissympie) onAug 18, 2018 at 2:24pm PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Koine Iwasaki (Koko) (@koko_iwasaki) onJul 17, 2019 at 12:37pm PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elena SG (@sgeleena) onJul 22, 2019 at 1:17pm PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @arleneemunoz onJul 23, 2019 at 4:12am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @thyanne onJul 23, 2019 at 3:09am PDT

 

Кралската палата и градините

Оваа неверојатна палата ја нарекуваат уште и шпанскиот Версај. Погледот оттаму е фантастичен, бидејќи гледате директно во совршените градини. Палатата е изградена по барање на Филип Петти во 18. век. Највпечатливиот дел од внатрешниот дел се неверојатните столбови на влезот, во ходникот, кој понатаму ве води до главниот кат. Собите на кралот Чарлс Трети се меѓу најубавите соби во оваа палата. Уметничките дела низ целата палата исто така се привлечни за туристите. Зад палатата има и одлично место за шетање, а таму се и градините Сабатини, со фонтани, базени, формални кревети - сè за максимално уживање.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tine Petterson (@tinepetterson) onAug 17, 2018 at 10:58am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Felip_Vngas (@pipe_venegas_) onJul 23, 2019 at 1:58am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anna (@rea_hannie) onJul 22, 2019 at 3:46pm PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @mischkaaa_ onJul 22, 2019 at 11:56am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Catalina Herrera (@cataherrear) onJul 22, 2019 at 10:10am PDT

 

Плоштад Мајор

Овој плоштад од 17. век е направен во време на Филип Трети. Тоа е центарот на општествениот живот и свечените случувања како што се прогласување на кралеви, канонизација на светци... Плоштадот исто така служел како место за одржување борби со бикови, драмски претстави и витешки турнири. Вниманието го привлекува и пешачката зона, која е опкружена со бројни кафичи, ресторани... Да се седи тука, или да се шета е една од најпопуларните работи кои се случуваат во Мадрид - и за туристите и за граѓаните на Мадрид.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tine Petterson (@tinepetterson) onAug 20, 2018 at 8:59am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Anastasia (@fayfay_flowers) onOct 8, 2018 at 1:47am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by L i s i (@lisamarie_ha) onOct 7, 2018 at 3:44am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cris Mendozá (@criskooker) onOct 7, 2018 at 8:13pm PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Madrid Mementos (@madridmementos) onOct 8, 2018 at 6:11am PDT

 

 Puerta de Sol - срцето на градот

Овој плоштад е средиштето на јавниот превоз, а воедно е место кое има голема историска вредност, бидејќи со него се поврзани многу историски случувања. Денеска е место за дружење и уживање. Тој е еден од најважните плоштади во Мадрид, каде се наоѓа и најголемата стоковна куќа - El Corte Ingles, каде можете да најдете буквално сè - од облека до везени додатоци. Некогаш на ова место стоеле старите градски порти и е едно од местата со кои жителите на овој град се гордеат.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Irina (@beautyina.xo) onJul 21, 2018 at 4:05am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by IE University (@ieuniversity) onJul 1, 2019 at 11:18am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Claudia Hernández Rey(@claudiarey01) onJul 16, 2019 at 3:21am PDT

 

Објавено:
23 јули 2019
Категорија: 
Култура
Прочитано:
417 пати