Нов проект на Google со графити од целиот свет

13 јуни 2014

Фотографиите се превземени од проектот Google Street View,  а прикажани се дури и графити кои веќе не постојат. Колку само за информација, во Лондон се регистрирани 500 локации од интересни графити.

Проектот вклучува повеќе од 4000 дела, па доколку ве интересира конкретно некој графит потребно е да ја посетите онлајн галеријата и да го впишете името на артистот или пак конкретните дела кои ве интересираат.

Со овој проект Google всушност покренува иницијатива за заштита на уличната уметност која за многумина претставува чин на вандализам, а не ретко се случува некое феноменално дело да биде уништено. На овој начин тие ќе бидат меморирани во виртуелниот простор.

Објавено:
13 јуни 2014
Категорија: 
Култура