Објавена селекцијата на најдобрите уметници од Паратисима

18 јуни 2014

Првиот саем на уметност Паратисима кој изминатиот викенд се одржа во Скопје во просториите на Македонскиот културен центар под иницијатива на Граѓанското здружение Континео 2020 и YLDA (Young People for Local Development Association) од Торино Италија заврши. Десетината млади артисти кои благодарение на својата умешност, креативност и талент се најдоа на листата на завршната селекција и издвојуваа победа,  а со тоа автоматски се квалификуваа и  обезбедија  учество на саемот за уметност кој ќе се одржи во Торино во ноември годинава.

Имињата на уметниците кои успеаја да се истакнат со својата посебност се Ленче Андонова, Ана Лазаревска, Борче Богоевски, Лудус и Just Becouse, Калина Брајковска, Ненад Тонкин, Творница, Маја Кировска, Горан Менков, Бојан Ивановски и Александра Илиќ.

Во креирањето на завршната селекција последниот збор го има, уметничката директорка на фестивалот Елена Вељановска и претставникот од Паратисима Торини, Александро Стило.

Ова беше прво издание на саем за уметност во Скопје, на кои со свои креации учество земаат повеќе од 80 уметници кои се претставија со различни уметнички инсталации како дизајн и накит, проекции, работилници, презентации, фотографија, уметнички перформанси и други содржини.

Објавено:
18 јуни 2014
Категорија: 
Култура