Поп-арт естетиката на Давор Кешќец не престанува да освојува

12 октомври 2022

Името на нашиот млад ликовен уметник Давор Кешќец веќе некое време гласно одѕвонува низ уметничките и урбаните кругови во главниот град и пошироко, а за тоа постои цврста основа.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

Кешќец е роден во 1997 година и своето образование го завршува на ФЛУ во класата на М-р Зоран Јакимовски, на отсекот за графика. Академското образование му служи како помошно средство да ги канализира својите талент и креативна страст и да започне со создавање на дела кои се во најголем дел инспирирани од рокенролот, како и поп-артот и графити културата.

Денес, младиот уметник зад себе има неколку самостојни изложби, а познат е по тоа што е автор на уникатни дела и мурали кои красат делови од Скопје, но и други градови низ Македонија (Велес, Крива Паланка. Тука се вбројуваат проектот „Градот Убав" - прва галерија на отворено за урбана и графити уметност во ГТЦ и Скопје, како и „Бетонските постаменти"; илустрации во книгата „Допир", илустрации врз модни парчиња, како и графики кои красат ѕидови во барови.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

Водено, Кешќец е еден од авторите кои работеа на најголемиот мурал изработен во земјава. Муралот насловен „Солидарност, мобилност, иднина" кој се наоѓа во Велес зазема површина од 220 квадратни метри - долг е 86, а висок 2,5 метри. Неодамна, Кешќец најави и нова соработка со Скопско, за кои изработи дизајн за маица.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

Во прилог ви претставуваме дел од делата на Давор Кешќец кои не престануваат да освојуваат.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by davorkeskec (@davorkeskec)

Објавено:
12 октомври 2022
Категорија: 
Култура
Прочитано:
374 пати