Розовиот замок кој послужил како инспирација за „Пепелашка“

30 декември 2020

Десетина километри северно од Алфорд, во Шкотска се наоѓа еден магичен розов замок. Се верува дека токму оваа градба била инспирација за Волт Дизни за замокот во популарната бајка „Пепелашка“.

Ова е една од најдобро сочуваните градби во Шкотска, омилена и на домашните жители, но и на голем број туристи.

Се градел речиси 60 години (од 1576 до 1626 година), а претставувал семеен дом на благородници се' до 1960-тите. 

Ова ќе придонесе внатрешноста на замокот да претставува интересе спој на повеќе стилови и детали.

Веројатно се прашувате од каде идејата да биде розов?

Се работи за пигмент кој е додаден во бојата со која се премачкувале ѕидините. 

Тие што го посетиле велат дека е подеднакво магичен во секое годишно време и однадвор и одвнатре.

Погледнете:

 

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Drone Theme Page (@dronemperors)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Julia Sidell (@juliasidell)

 

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Penelope May (@penelopemayblm)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by JBENN (@jbenn_)

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by NKC Fraser Scotland (@evoneo32i)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@dreamyscotland)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Објавено:
30 декември 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
1.470 пати