Сценографските приказни на модните недели

3 октомври 2014

Штотуку завршениот „моден караван“ низ четирите модни метрополи, беше уште една потврда дека приказната за дизајнерските колекции е секогаш комплетна единствено со соодветна сценографија која ќе ја раскаже идејата на дизајнерот.

Во Њујорк, Лондон, Милано и Париз модните писти не ретко се трансформираат во сцени од некој друг фиктивен свет или секвенца од некое минато или идно време.

Оваа сезона актуелни беа еко-темите, па така добар дел од сценографските замисли не' вратија во совршениот мир на шумата, но имаше и такви кои буквално ни ја „ставија“ пред очи реалната слика од хаосот во урбаното секојдневие.

Силни визуелни приказни испратија исто толку силни креаторски пораки, а еве го нашиот избор од оние кои беа највпечатливи.

Апсолутно еден од највечатливите беше булеварот на Шанел, Chanel No.5 Апсолутно еден од највечатливите беше булеварот на Шанел, Chanel No.5

Со полна брзина, на уличната писта на Карвен Со полна брзина, на уличната писта на Карвен

Манекенките газеа по мов на Дрис Ван Нотен Манекенките газеа по мов на Дрис Ван Нотен

Се' беше во црвено на ревијата на Долче и Габана Се' беше во црвено на ревијата на Долче и Габана

Во апартманот на DSquard2 Во апартманот на DSquard2

Пистата на Мери Катранцу беше опсипена со блексави камења Пистата на Мери Катранцу беше опсипена со блексави камења

Футуристички светлечки пирамиди на шоуто на Марк Џејкобс Футуристички светлечки пирамиди на шоуто на Марк Џејкобс

Ѕвездена сценографија на ревијата на Томи Хилфигер Ѕвездена сценографија на ревијата на Томи Хилфигер

Беверојатна визуелна илузија, Томас Таи Беверојатна визуелна илузија, Томас Таи

Шеќерно розевиот килим по кој газеа манекенките на Марк Џејкобс Шеќерно розевиот килим по кој газеа манекенките на Марк Џејкобс

Цветни мириси во сценографската приказна на Мулбери Цветни мириси во сценографската приказна на Мулбери

Една од најимпозантните беше и розовата куќа на Марк Џејкобс Една од најимпозантните беше и розовата куќа на Марк Џејкобс

Песочни насипи на шоуто на Прада Песочни насипи на шоуто на Прада

 

 

Објавено:
3 октомври 2014
Категорија: 
Култура