Швајцарија доби нов Музеј на чоколадото

14 септември 2020

Од вчера, жителите и посетителите на Цирих имаат можност да уживаат во едно неодоливо место - Музеј на чоколадото. 

Не сме сигурни дали има некој што би можел да му одолее на чоколадото, а посетата на некој ваков објект за оние страствените љубители е како остварување на сонот.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onJul 9, 2020 at 9:06am PDT

Конкретно, се работи за спекакуларно здание на компанијата „Lindt“, чиј комплетен назив е всушност „Lindt Home of chocolate“ и се наоѓа во седиштето на компанијата во Килхенберг (во близина на Цирих), а за истото велат дека во голема мера потсетува на фабриката на Вили Вонка.

Зад дизајнот на зданието се потпишуваат швајцарските архитекти „Крис и Гатенбајн“ и ги заслужува сите пофалби.

Во предворјето се наоѓа фантастичната чоколадна фонтана висока дури 9.3 метри и всушност е највисоката чоколадна фонтана низ која протекуваат илјадници литри течно чоколадо.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 11, 2020 at 2:44am PDT

Музејот или „Чоколадниот дом“ ја вклучува и најголемата продавница за Lindt чоколади на светот. Се простира на 500 метри квадратни и тука можат  да најдат неверојатни вкусови, но и идеални подароци за сите љубители на чоколадото.

Покрај ова, се организираат и интерактивни тури, со помош на кои посетителите ќе можат да научат многу нови работи за историјата на чоколадото, а воедно да ги научат и тајните на мајсторите на занаетот.

Оние што се повеќе по уживањето, во рамки на зданието има и кафуле, каде има некои фини и вкусни специјалитети со споменатото чоколадо. Воедно, музејот нуди и разни работилници каде можете да направите и свое чоколадо.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 2, 2020 at 2:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onAug 13, 2020 at 6:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 7, 2020 at 8:58am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 8, 2020 at 2:38am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 11, 2020 at 11:50pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lindt Home of Chocolate (@lindthomeofchocolate) onSep 10, 2020 at 9:12am PDT

Фантастично зар не?

 

Објавено:
14 септември 2020
Категорија: 
Култура
Прочитано:
1.350 пати