„Skopje Design Week“ во Јавна соба од 23 до 27 ноември

21 октомври 2016

Шестото издание на Недела на дизајнот во Скопје (Skopje Design Week), годинава ќе се одржи од 23 до 27 ноември во Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“ (Public Room) во Скопје.

Според одѕивот на претходните изданија, манифестацијата веќе ја стекна неопходната доверба на креативните автори, студија, компании и институции во чиј фокус се модерниот дизајн и креативниот потенцијал, пред сѐ, на младите претприемачи, и во таа смисла оваа година ќе биде поставена платформа која ќе ги надгради досега стекнатите организациони и комуникациски искуства.

Имајќи го предвид интензивниот развој на дизајнерските иницијативи и практики во последниве неколку години, мото на шестото издание на „Skopje Design Week“ е „Blooming Makers“ (Млади брендови во подем), со цел дополнително да се поттикнат и да се поддржат локалните дизајнери во нивниот поход кон освојувањето на регионалниот и интернационалниот пазар, но и да им се даде самодоверба за повидливо присуство на домашниот пазар.

Во моментов отворен е конкурсот за учество на шестото издание на „Skopje Design Week“. Дизајнерите, студијата за дизајн, компаниите, продавниците, фабриките, застапниците и дистрибутерите кои сакаат да ги изложат и продаваат своите производи за време „Skopje Design Week 2016“ можат да се пријават сѐ до 30 октомври. Производите можат да бидат од најразличен формат, материјали и бои, но значајно е да имаат истакната употреблива вредност и пазарен потенцијал. При селекција на предложените производи и брендови предност се дава на производите кои ги задоволуваат следните критериуми: функционалност, пазарен потенцијал, цена на чинење и естетика.

Деталната пријава за учество може да се најде на официјалниот сајт на „Skopje Design Week 2016“.

До 30 октомври ќе биде отворен и конкурсот за дизајн на престилка, кој е наменет за студенти, а кој „Skopje Design Week“ го реализира во соработка со Италијанската стопанска комора во Скопје. Наградата за најдобриот дизајн ќе биде учество на летна школа на Академија Италијана во Фиренца во текот на 2017 година. Деталите за конкурсот може да се најдат на сајтот на „Skopje Design Week“.

Главната програма на Неделата на дизајнот во Скопје го задржува веќе испробаниот рецепт на повеќеслојна платформа која овозможува промоција, презентација, едукација, кулинарство и забава. Основниот сегмент на „Skopje Design Week“ се изложбата, презентациите и работилниците и, секако, уникатна музичката програма до доцните часови.

Земја во фокус на шестото издание на „Skopje Design Week“ е Австрија, дизајн велесила, од каде доаѓаат 28 изложувачи, така што присутните ќе уживаат во досега најголемата изложба на земја во фокус воопшто презентирана во Скопје.

Во однос на презентациите, дел од настанот ќе биде еден од најуспешните дизајнери од регионот, Зоран Једрејчиќ, кој ќе го претстави концептот на Белградскиот саем за мебел, односно новата акција за Дизајн брендови од регионот и нивно директно поврзување со интернационални купувачи и дистрибутери.

Маја Лалиќ и Александар Велиновски ќе ја претстават платформата „Балканска дизајн мрежа“, нејзиното проширување во поглед на членки и настапите на подалечни дизајн-фестивали.

Оваа година за првпат ќе бидат доделени награди за Најперспективен бренд и Студентски дизајн, а програмата ќе биде дополнета со две работилници за деца, музички настапи во живо секоја вечер на сцената во „Јавна соба“, како и со кулинарски настани.

Влезот за време на фестивалот за сите посетители е слободен.

Објавено:
21 октомври 2016
Категорија: 
Култура
Прочитано:
351 пати