Светлосна инсталација за Гинис

29 ноември 2014

Спектакуларната светлосна инсталација во австралиската престолнина, Канбера, поставена по повод божиќните празници ги руши светските рекорди, пренесуваат странските медиуми.

Речиси 1,2 милиони ЛЕД ламби, поставени во траса од кабли на 120 километри, се  обликувани во форма на три меѓусебно поврзани џиновски подароци.

Од Гинисовата книга на рекорди потврдуваат дека светлосната инсталација во Канбера е досега најголемата во светот.

Богатиот спој на светкави ламбички е дело како резултат од повеќемесечното планирање на австралискиот адвокат Дејвид Ричардс, кој заедно со својата сопруга го имаат најукрасениот дом, за чија реализација се свклучени  тим на волонтери како: архитекти, инженери, градежни компании и инженери на звук.

Претходниот рекорд го имаше светлосната инсталација составена од 181. 540 ламбички, поставена во узбекистанскиот град  Шуртан.

Дејвид и неговата сопруга Џанин се надеваат дека популарноста не инсталацијата ќе им донесе финасии кои планират да ги донираат во хуманитарни цели.

Објавено:
29 ноември 2014
Категорија: 
Култура