Три генерации во исти чевли

5 ноември 2014

collage1

Ако помисливте дека се работи за циклично враќање на одредено модно парче, или можеби дека буквално три генерации ги носеле истите чевли, одговорот не е сосема точен. Се работи за прокетот на германската фотографска Нина Родер, насловен како Mother's Shoes. Таа пронајде одличен начин да ја изрази својата благодарност на силните женски фигури, кои ги препознава со својата баба и мајка, кои „владелее“ во нејзиното семејство.

Уметничкиот концепт на Нина е мошне едноставен - три жени од различни генерации носат иста облека, позираат пред истиот мебел, со што сака да симболизира на нивните мајчински улоги, додека визуелната постапка од баба до внука покажува одреден континуитет во женската Родер линија.

collage2

Централна фигура е мајката на Нина, фризерка од Баварија. Авторката сакала да раскаже нешто и за спомените на нејзината мајка, нејзината младост, затоа што мајката некогаш се гледа и доживува само како фигура на услуга и без лична историја, потреба и желба.

Облеката која е прикажана на фотографиите навистина припаѓа на нејзиното семејство и се носела во различни генерации. Останатите елементи како цветовите во тоалетот се дел од матурските украси, додека масичката за разубавување е директна асоцијација на првите експериментирања со облека и фризура.

collage3

Делото е носталгична забележшка за женственоста, љубовта и почитувањето кон генерациите кои се веќе тука, но и кон оние што допрва ќе дојдат, а кои еден ден ќе можат да се во ваши чевли - буквално и преносно.

Објавено:
5 ноември 2014
Категорија: 
Култура