Диор во чест на Фрида Кало

28 октомври 2023

Фрида Кало го освои светот со нејзините уметнички дела. Несомнено е дека таа имаше редок талент од којшто инспирација црпат уметниците и ден денес.

Но, Фрида остави траен печат и со својот уникатен моден израз, како и со големата турбулентна љубов со колегата уметник Диего Ривера.

Уметницата важи и за симбол на феминистичкото движење и наметнување на една андрогена естетика.

Уште на 19 години започнува да носи машки одела, коишто ги надополнува со колоритни широки здолништа, цвеќиња во косата и бои што ја отсликуваат традицијата на Мексико.

Токму оваа стилска генијалност ја освои и Марија Грација Кјури, креативната директорка на Диор.

Така за кампањата на колекцијата Cruise 2024 Кјури повторно и оддаде чест на уникатната естетика на Фрида Кало и нејзината моќ да ги руши табуата за стилот.

Фотосесијата симболично е направена во колеџот каде Кало студираше и каде што го сретна Диего, нејзината голема љубов и ментор.

Креациите се изработени од тантела, деликатна свила, црно кадифе и жакард.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dior Official (dior)

Објавено:
28 октомври 2023
Категорија: 
Актуел