Мајна Сиси - Дизајнерка која одбира модели за кампања без воопшто да ги види

17 август 2020

Не постои моден бренд, односно дизајнер што не прави кастинг и фитинг пред да реализира кампања или ревија. Тоа е важен дел од процесот, бидејќи создавате претстава за тоа кој модел би можел да се вклопи во приказната и да ја носи облеката на начин на кој дизајнерот го има замислено.

Сепак, младата дизајнерка Мајна Сиси покажа дека може и поинаку да се работи.

Таа креира долна облека и има свој бренд наречен „Underargumend“ и испишува нова историја во модата.

Имено, Мајна никогаш не организира кастигн за моделите за нејзините кампањи за долна облека. Она што е во нејзиниот фокус е приказната која ја носат со себе. На крајот, сака резултатот да бидат фотографии кои ќе прикажат жени со кои можат да се идентификуваат и други жени, а воедно сите тие да се почувствуваат убаво и прифатено.

За дизајнерката пишуваше и „Гардијан“ уште пред две години, каде таа го употреби терминот „антикастинг“ и објасни дека користи метод „избор на слепо“.

Сиси, која освен што се потпишува зад дизајнот на долната облека, се потпишува и зад фотографиите, бара од жените да ѝ ги пратат нивните приказни, поврзани со темата на колекцијата, како на пример „Перфекционизмот на 21 век“ или „Што денес се смета за реално“, „Здрави односи“ и слично...

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by the underargument (@theunderargument) onMar 25, 2020 at 8:50am PDT

Таа сака да не се сведе сè само на фотографија, туку да понуди и подлабоко значење и приказна.

„Пораснав во Нормандија, а во 2008 година се преселив во Британија. Работев во областа на маркетингот и така се роди идејата за „антикастинг“. Со оглед на тоа дека и самата спаѓам во малцинство, забележав дека брендовите сакаат да ја „покријат“ различноста, така што ќе најмат црн модел или плус-сајз девојка. Почувствував дека можам да отидам чекор подалеку и да му го покажам на светот вистинското значење и прифаќање на различноста“, објаснува дизајнерката.

Откако ќе ги прочита приказните, одбира кои од жените ќе се најдат во нејзиното наредно сликање, без притоа воопшто да ги види. На крајот, фотографиите се објавуваат заедно со приказните.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by the underargument (@theunderargument) onFeb 28, 2020 at 9:06am PST

На овој начин, таа сака да придонесе жените гордо да гледаат на своите тела, да се радуваат што се различни една од друга на секој можен начин - во однос на сексапилот, појавата, потеклото, идентитетот...

Ако подетално го разгледате инстаграм профилот на дизајнерката, ќе забележите дека сите приказни се реални, а некои предизвикуваат навистина силни емоции.

Семејно насилство, анорексија, неприфатени професии, белези се само дел од приказните кои жените ги споделуваат со Мајна.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by the underargument (@theunderargument) onApr 9, 2020 at 6:34am PDT

„Конечно знам што значи да се сакаш себеси. Тоа значи да ти е удобно во кожата во која што си и да не чувствуваш срам за тоа како изгледаш. Да се чувствуваш добро со желбите што ги имаш и со тоа што сакаш во животот. Да се сакаш себеси значи дека си способен да ги прифатиш и комплиментите и отфрлањата, затоа што знаеш дека вредиш. А кога знаеш дека вредиш, можеш да поставиш граници во односот со другите луѓе. Никогаш нема да се потцениш или да дозволиш неубаво однесување од пријател или парнер“, е дел од приказната на Стефани.

 
 
 
View this post on Instagram

I’ve struggled with my body image for a long time, mainly because I never felt like I truly inhabited it. When people would comment on my physical appearance I wouldn’t understand – it felt like something detached from myself. Especially when I was 15-19, I really struggled to actually SEE my body, I didn’t have a relationship with it.⠀ I’ve always been very slim but during my A-Levels, I went through personal trauma and I was essentially detached from reality. During this time I shrunk from a size UK6/8 to a size UK 4. I had a 25-inch waist. I lost an incredible amount of weight just because of stress. My relationship with my body was exactly the same as before, I had continued eating a healthy balanced diet but I lost a lot of weight regardless.⠀ ⠀ When I was this slim, I had a LOT of compliments about my physique. Women in my family wouldn’t allow me to say ANYTHING about my appearance: good or bad, it was met with scorn. How could I complain about my appearance when I was so slim? How dare I say that I felt good in my clothes?  @dorothyemc⠀ ⠀ Read Dorothy's full story “It's just a body” on the site. Link in bio.⠀⠀ ⠀ Dorothy is wearing the “Break the glass ceiling” longline bra and “Uniqueness is strength” highwaist briefs from the no.02 For identity // Against stereotypes collection ⠀ ⠀  Have a story to share too? Submit it to our #anticasting and come shoot with us! If you don't see yourself or your story represented here, that's one more reason to apply. We want to hear from you! Link in bio.⠀ ⠀ #theunderargument #tua #underargument #individuality #anticasting⠀ #wearablereminders #lingerie⠀ #affirmation #empowerment #empowered #selfdevelopment #selfconfidence⠀ #foridentity #againststereotypes #identity #stereotypes #nostereotyping #nobodyshaming #worthy #worthiness #potential #nobox #diversity #beyourself #beingyourself #beingwoman #privilege

A post shared by the underargument (@theunderargument) onFeb 17, 2020 at 6:24am PST

 

 

 

 

Објавено:
17 август 2020
Категорија: 
Актуел
Прочитано:
390 пати