Објавен строгиот дрес код за престижната Мет Гала во Њујорк

8 април 2014

Дел од креациите на Чарлс Џејмс Дел од креациите на Чарлс Џејмс

Откога во месец август минатата 2013-та  година на Мет забавата на американскиот Инстиститут за костими беше поставена  изложбата на тема  „Панк: од хаос до висока мода“ во музејот Метрополитен, за претстојниот месец мај е предвидена изложба што ги претставува делата на првиот познат американски дизајнер  Чарлс Џејмс.

Поставка од темата „Панк: од хаос до висока мода“ Поставка од темата „Панк: од хаос до висока мода“

 

Според протоколот на Институтот за костими како и оној на престижниот Метрополитен музеј каде воедно и се одржува престижниот настан, на сите посетители им се наложува строго почитување на дрес код. Во правилникот за изгледот  стои дека жените треба исклучиво да носат макси свечени тоалети, додека пак за мажите задолжителен е смокинг комбиниран со бела кошула.

Креација Чарлс Џејмс 1948 година Креација Чарлс Џејмс 1948 година

 

Инаку, со отворањето на изложбата во чест на котуриерот  Чарлс Џејмс, Институтот за костими ќе биде преименуван во „Центар за костими Ана Винтур“.

Објавено:
8 април 2014
Категорија: 
Актуел