Три успешни децении Дона Каран

10 февруари 2014

Денеска, на Модната недела во Њујорк,  Дона Каран ќе ја презентира својата колекција за следната зимска сезона со што симболично ќе ги одбележи трите успешни децении работа на нејзината модна етикета.

Во 1984 година Дона Каран ја напушти Ана Клајн, брендот за кој работеше од 1968 година и доби инвестиција од 3 милиони долари од компанијата чиј сопственик е Ана Клајн, за да создаде свој бренд кој ќе го носи нејзиното име.

Многу брзо после осамостојувањето, Каран доби признание од  Советот на модни дизајнери во Америка (CFDA- Council of Fashion Designers of America), за нејзиниото успешно вилајние врз глобалната модна слика.

„Фокусната точна на Дона Каран дво нејзиниот дизајн е оригиналниот избор на ткаенините. Тие треба да се вклопат во моделот така што жената кога ќе го облече да се почувствува пријатно, удобно и слободно, како буквално да не носи ништо на себе“, вели во една прилика дизајнерката.

Заштитен знак за Каран се моделите на боди кои таа ги лансираше во нејзината есенска колекција од 1985 година само во златна и црна нијанса. Оваа креација означи вистинска револуција во модниот свет и втисна силен печат во книгата на модната историја.

 

 

Денес, после 30 успешни години на модната сцена, Дона Каран е синоним за успешен дизајнер кој создал препознатливост во својата работа. Нејзиното име е потпишано и на втора  нејзина модна линија Дона Каран Њујорк (DKNY), лансирана во 1988 година, како и на голем број парфеми, а не ретко во нејзини модели сме ги гледале и познатите холивудски диви. Во 2001 година,  брендот го купи групацијата LVMH  за вртоглави 600 милиони долари.

„Инспирација за мене може да биде секојдневниот живот, природата, улицата, уметноста, музиката, јас буквално од се можам да направам креација во која секоја жена ќе се чувствува божествено, лесно и пред се, ќе биде своја. Дизајнот и стилот се две компоненти кои кога ќе се избалансираат не можат да создадат неуспех, туку беспрекорност на изгледот и префинетост во кројот“, вели Каран во 2010 година во интервју за австралиското онлајн издание на магазинот Vogue.

По повод триесетте плодни години работа, мода,  творештво и фантазија, ви претставуваме триесет фотографии кои ќе ни послужат како времеплов низ успешната кариера на дизајнерката.

 

бодито, која ја запиша Каран во модната историја, лансирано во 1985 година. бодито, која ја запиша Каран во модната историја, лансирано во 1985 година.

 

Дона Каран 1977 година. Дона Каран 1977 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1985 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1986 година Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1986 година

 

Дона Каран Њујорк пролетна колекција ready-to-wear 1989 година. Дона Каран Њујорк пролетна колекција ready-to-wear 1989 година.

 

Дона Каран Њујорк пролетна колекција ready-to-wear 1989 година. Дона Каран Њујорк пролетна колекција ready-to-wear 1989 година.

 

Дона Каран 1990 година. Дона Каран 1990 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1990 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1990 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1992 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1992 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1992 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1992 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1993 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1993 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1993 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1993 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1994 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1994 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1994 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1994 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1996 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1996 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1998 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 1998 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1999 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 1999 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2008 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2008 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2010 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2010 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 2010 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 2010 година.

 

Дона Каран пред есенска колекција 2011 година. Дона Каран пред есенска колекција 2011 година.

 

Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 2011 година. Дона Каран есенска колекција ready-to-wear 2011 година.

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2012 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2012 година.

 

Дона Каран ресорт 2012 година. Дона Каран ресорт 2012 година.

 

Дона Каран 2013 година Дона Каран 2013 година

 

Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2014 година. Дона Каран пролетна колекција ready-to-wear 2014 година.

 

Дона Каран пред есенска колекција 2014 година. Дона Каран пред есенска колекција 2014 година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Објавено:
10 февруари 2014
Категорија: 
Актуел