Како се менуваше „Шанел“ блејзерот од твид низ годините?

15 април 2021

Декадите минуваат, сезоните се летаат и трендовите минуваат и се враќаат, но блејзерот останува во гардероберот како едно од виталните парчиња за свежиот изглед на една модно освестена жена. 

А олицетворение на блејзерот, икона на модното парче, синоним за него е Шанел блејзерот од твид кој засекогаш ќе има посебно место во модната историја. 

За прв пат се појавува во 50-те години на минатиот век, како креација на Габриел Шанел, низ годините беше менуван и од страна на Коко и од страна на Лагерфелд. 

1960

За време на неговото владеење во Шанел, Карл Лагерфелд експериментираше многу со блејзерот од твид, најпрво одделувајќи го од здолништето од твид. 

Во 1985 година за прв пат го комбинираше со фармерки и кожни парчиња. Го скуси, па го комбинираше со бралет давајќи му модерен шарм.

1963

Еволуцијата продолжува и денес со Вирџин Вјард, која додека карнери на самите ракави за поромантичен изглед.

1985 1986 1989 1989 1990 1992 1992 1993 1993 1994 1995 2000 2016 2016 2017 2017 2019 2019 2020 2020 2021

Објавено:
15 април 2021
Категорија: 
Стории
Прочитано:
628 пати