Кратки фустани и високи потпетици

Јуџа Ванг - Пијанистката која ја нарекуваат Лејди Гага во класичниот свет

24 септември 2020

Таа е една од најталентираните пијанистки во светот, но и најконтроверзните. А сè поради тоа што одбира да биде неконвенционална. Јуџа Ванг.

Има 33 години. Родена е во Pекинг, а пијано свири уште од дете. На 14 години го напушта својот град за да се образува и да го надградува својот талент на престижниот музички институт „Кертис“ во Филаделфија, притоа не знаејќи ни збор англиски.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJun 3, 2016 at 3:20pm PDT

Нејзините родители се исто така музички талентирани, но како што ќе рече во едно интервју, комунистичкиот режим не дозволувал тие да го реализираат својот талент.

Затоа, таа со секој нејзин настап го распостелува и ја фасцинира публиката. Сепак, често се случува нејзиниот изгглед да биде и повеќе коментиран отколку нејзините изведби.

Откако во 2011 година на настап во „Холивуд Боул“ се појави во тесен мини црвен фустан и ултра високи потпетици, критиката не престана да пишува за неа.

 

Ја нарекуваа Лејди Гага во класичната музика, бидејќи ефектот што го предизвикуваше со својата појава беше шок.

Некои ја оспоруваа и велеа дека институциите треба да формираат официјален дрес-код за изведувачите на класична музика. Велеа дека е облечена како стриптизета, како и дека нејзините концерти не може да ги следи публика помлада од 18 години, без родителски надзор.

Од друга страна се и оние кои велат дека таа изгледа сосема согласно нејзините години и дека е модно освестена. Ако оперските певици можат да соработуваат со модни дизајнери и да носат нивни парчиња, зошто да не може таа (што и го прави). Нејзиниот изглед во ништо не ѝ ја попречува изведбата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMay 17, 2018 at 3:44pm PDT

Многумина сметаат дека таквото анализирање на појавноста - ако си облечен секси, тогаш си вулгарен, лесен, не почитуваш и провоцираш, е шовинистичко.

Нејзините високи потпетици во ништо не го намалуваат нејзиниот талент кој и тоа како повеќе вреди да се дискутира. 

Она можеби што на повеќето најмногу им пречи е шокот за кој не биле подготвени. И ако почнете да читате текстови за „контроверзната пијанистка“, ќе наидете на многу мислења, критики, ставови, но ретко кој во тие критики ја опфаќа нејзината страна од приказната.

Како што ќе рече во едно интервју на „Гардијан“, воопшто не е површна и не покажува непочитување со својот избор на облека. Добро ѝ се познати и религиските канони (сакала да студира и Таоизам), но и современието во кое живее.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMay 24, 2018 at 2:43pm PDT

„Има време, ќе носам долги фустани после 40-тата“ е уште една изјава со која предизвика реакции. Вели воспитувана е да не се откажува, да биде самостојна и да верува во себе. Сето тоа што го носи од дома ѝ помага во желбата до крај да биде своја и да не се поколеба да се претопи во толпата.

Кога во креациите што ги носи би се појавила на некој црвен килим, би го украла сето внимание и сите би коментирале колку прекрасно изгледа.

„ја почитувам искреноста во комуникацијата и ја претпочитам. Но, исто така, нема да престанам да бидам своја затоа што тоа можеби некому не му се допаѓа“, ќе рече во една пригода.

Уште од мала ја сметале за „чудо од дете“, а тоа дете денеска е жена со ставови, модно храбра, која направи мала револуција во класичниот свет кога е облеката во прашање. Традиционалните и класични фустани ги замени за дизајнерски и тренди, а иако не е единствената што практикува модерни модни изданија на сцената, сепак секогаш одново прилекува големо внимание.

Во продолжение погледнете дел од нејзините модни избори и појавувања.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJun 16, 2015 at 12:09pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJul 9, 2015 at 3:32pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJul 15, 2015 at 1:59pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJul 24, 2015 at 11:07am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onDec 7, 2015 at 6:52am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJan 19, 2016 at 9:11am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onFeb 10, 2016 at 11:58am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMay 6, 2016 at 11:21pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onAug 22, 2016 at 6:13pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onAug 29, 2016 at 8:45am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onOct 21, 2016 at 6:26am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onSep 12, 2016 at 9:29pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onApr 11, 2017 at 4:46pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJul 17, 2017 at 3:15pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onAug 9, 2017 at 4:59am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onDec 7, 2017 at 3:29pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMar 12, 2018 at 8:41am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMay 30, 2018 at 5:01am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onAug 28, 2018 at 4:06pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onSep 3, 2018 at 9:16am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onSep 29, 2018 at 4:53pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onOct 29, 2018 at 5:20pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMar 1, 2019 at 2:29pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJun 1, 2019 at 1:29pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJun 7, 2019 at 5:19pm PDT

 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onAug 6, 2019 at 3:07pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onSep 13, 2019 at 10:30am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onOct 7, 2019 at 9:55am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onOct 31, 2019 at 11:08pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onNov 13, 2019 at 3:46pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onDec 18, 2019 at 6:22pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onJan 21, 2020 at 3:16pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMar 2, 2020 at 8:43pm PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yuja Wang (@yujawang.official) onMay 13, 2020 at 10:04am PDT

 

Објавено:
24 септември 2020
Категорија: 
Модна икона
Прочитано:
1.644 пати