Голем дел од филмските остварувања на Хичкок во фокусот ги имаат силните, но проблематични жени. Изгледот во неговите филмови е круцијален со оглед на тоа дека сликата е изградена на костимите кои изгледаат моќно, а во исто време и опасно.

Костимите биле централните елементи за многу класици со негов потпис. Тоа се т.н. пенкало-здолништа, женствените вечерни фустани, класични и плик-чанти, совршено средени фризури, ракавици во сите должини и грациозни бунди.

Грејс Кели во To Catch A Thief Грејс Кели во To Catch A Thief

Ким Новак во „Vertigo“, Грејс Кели во „To Catch a Thief“, Ингрид Бергман во „Notorious“ не ни можат да се замислат во поинакви комбинации и став.

Хичкок честопати ја употребувал облеката како додаток на личноста за главните актерки на филмот. Всушност,  не се работи само облека, тука е и сликата, кинематографијата и се' она што е поврзано со креирањето на совршената препознатлива приказна на овој режисер.

Грејс Кели во Dial M For Murder Грејс Кели во Dial M For Murder

 

Ингрид Бергман Ингрид Бергман

Ингрид Бергман Ингрид Бергман

Ким Новак во Vertigo Ким Новак во Vertigo

Ким Новак Ким Новак

Марлен Дитрих во Stage Fright Марлен Дитрих во Stage Fright

Типи Хедрен во Птици Типи Хедрен во Птици

Објавено:
20 август 2014
Категорија: 
Модна икона
Тагови: 
стил дами Хичкок