Како лалињата да ви траат што подолго?

5 март 2020

Сезоната на лалиња веќе започна и ако сте од оние што сакаат да уживаат во убавината на ова нежно цвеќе, тогаш сигурни сме дека овој текст ќе ви го привлече вниманието.

Лалињата се прекрасни, но единствениот недостаток им е што кратко остануваат свежи во домашни услови.

Токму затоа, во продолжение ќе прочитате неколку совети за тоа како ова пролетно цвеќе да ви биде што подолго свежо во вазната и да ви го краси домот:

-Купете млади лалиња. Оние што уште се во пупка и уште се зелени. Цвеќето ќе се отвора неколку дена, а вие ќе уживате подолго во неговата убавина. Но, ако сакате да оставите впечаток, тогаш купете ги оние на кои бојата веќе им се ѕирка. Од друга страна, ако имате засадено лалиња и сакате да ги ставите во вазна, исечете ги пред да се отворат и внимавајте да ги сечете што поблиску до земјата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Daniëlle (@budget_lover) onJan 11, 2020 at 9:02am PST

-Секако дека водата е клучна. Ако сте ги купиле од цвеќарница, тогаш на патот кон дома, стебленцата завиткајте ги во влажна крта или хартија. Погрижете се да имаат вода, затоа што секој момент без вода, ќе доведе до нивно побрзо умирање.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Blagica Mojsova (@blagicamojsova) onFeb 16, 2020 at 11:51pm PST

-Дното на стебленцето исечете го околу 5 сантиметри, накосо, под агол од 45 степени и на тој начин цвеќето полесно ќе ја впива потребната вода од вазната. Ако на стабленцата има ливчиња, пред да ги ставите во вода, отстранете ги ливчињата, бидејќи тие први ќе овенат, а ќе придонесат и за порано пропаѓање на цветот.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DressUpWho (@dressupwho) onFeb 27, 2020 at 2:58pm PST

-Вазната мора да биде доволно визока, за да може барем половина од стебленцето да биде под вода. На тој начин, и цветот ќе може да се „потпре“ на вазната, без да се наведне, затоа што ако се наведне, побрзо ќе венее. И секако, вазната мора да биде чиста, бидејќи ако има бактерии, тие ќе го уништат цвеќето многу брзо.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@stiggfint) onFeb 23, 2020 at 9:31am PST

-Водата што ќе ја ставите во вазната, мора да биде студена, од чешма. Ако ставите млака или жешка вода, таа ќе ги омекне лалињата. Инаку, лалињата се цвеќиња кои многу „пијат“ вода, па внимвајте да не останат без неа, бидејќи логично, така ќе се исушат.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yaroslava Kucherenko (@minerva.mouce) onMar 2, 2020 at 6:21am PST

-Нека секое лале има свое место во вазната. Не ги преклопувајте едно врз друго, нема да можат убаво да ги отворат ливчињата и ќе овенат. И не ги оставајте лалињата на директно сонце. Жештината не им одговара.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@lavka_flowers_ufa) onMar 3, 2018 at 5:18am PST

-Конзервансот за цвеќе ќе го продолжи животниот век на лалињата. Можете да го купите во цвеќарница и да ги следите упатствата за користење. Но, можете да се послужите и со други трикови, на пример, во водата да ставите малку шеќер или сок од лимон, паричка... и така ќе го продолжите животот на цвеќињата во чија убавина уживате.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Danville Kelpp (@danklepp) onDec 6, 2019 at 12:49am PST

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @d_onger onNov 28, 2019 at 7:37am PST

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@jeweettoch627) onOct 29, 2019 at 9:07am PDT

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Thiago Meneses (@thiagosmeneses) onOct 10, 2019 at 4:11pm PDT

 

Објавено:
5 март 2020
Категорија: 
Направи сам
Прочитано:
846 пати