Социјалните мрежи полудеа по овие колачи кои однадвор изгледаат како вистинска магија, а истите се и неверојатно вкусни.
Иако изгледаат како нешто навистина комплицирано, нивната подготовка навистина е едноставна и лесна.
Слаткарката Ксенија Пенкина е неверојатен хит на социјалните мрежи со нејзините „стаклени“ торти кои изгледаат како вистинско уметничко дело.
Токму овие глазури ги прослави Олга Носкова за која неодамна пишувавме и ви ги претставивме нејзините магични и уникатни торти.
Она што ги прави колачите на Ксенија навистина посебни е и нивната внатрешност, односно вкусот на кој никој не може да му одолее.
Колачите се подготвуваат така што во калапи се става смесата за чоколаден мус, а потоа колачето, а на крајот сосема обично колаче бисквит по избор.
Откако ќе се подготват колачите се ставаат во ладилник, а кога смесата ќе се замрзне се прелива со чоколадна глазура. Пред да се послужи, колачите треба малку да се одмрзнат и да се пресечат.
Состојки за глазурата:
20 грама желатин во прав
120 мл. Вода
300 грама гликоза
300 гр. Шеќер
150 грама путер
200 грама засладено кондензирано млеко
300 грама чоколадо
Боја за храна
Подготовка:
Ставете го желатинот во студена вода. Шеќерот, водата и гликозата сварете ги на тивок оган и по некое време тргнете ги на страна. Во смесата додајте го желатинот. Додадете го кондензираното млеко. Прелијте го преку чоколадото и путерот и мешајте додека не се направи хомогена смеса.
Глазурата користете ја за колачи или торти на температура од 35 степени.