Локален инстаграм профил со магични рачни везови – традиционалниот занает привлечен и за младите генерации

8 август 2022

Занаетот злато вреди... И како „изумираат" старите занаети, веројатно се повеќе ја сфаќаме нивната вредност и колку се незаменливи и покрај сите предности на новото време.

Но, од друга страна радува тоа што се повеќе млади луѓе од новата генерација, покажуваат интерес за одредени традиционални занаети и нивно оживување во модерен дух.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

Барем ова е забележителен тренд на Инстаграм, каде се почесто сретнуваме профили посветени на ракотворби, изработени во различни техники. Можеби побарувачката на странскиот пазар и високото вреднување на ракотворбите во онлајн продажбата или можеби потребата да се остави уникатен печат, во време на униформираност – која и да е причината, забележителен е зголемениот интерес.

Меѓу таквите е и инстаграм профилот @lenkaembroidery, посветен на рачната изработка на везови на ѓерѓеф, со уникатна тематика.

Профилот постои од 2019 година и за него одговорни се магичните раце и креативните идеи на 24-годишната Елена од Скопје.

Во своето објаснување за целиот концепт на овој нејзин креативен подвиг вели дека:
Главна цел на Ленка е да го приближи везењето како стар традиционален занает кон младите генерации на нов и иновативен начин, следејќи ги светските трендови и стандарди.

И еве како Елена тоа го прави...

Доволно инспиративно, зарем не?

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ЛЕНКА (@lenkaembroidery)

Објавено:
8 август 2022
Категорија: 
Направи сам
Прочитано:
305 пати