Бавна мода: Како изгледаат чанти изработени од рециклирани листови од ананас?

4 мај 2020

Бавна наместо брза мода. Ова е се поизвесна последица на еко-освестувањето, особено после пандемијата. А слободно може да кажеме и придобивка, поради низата позитивни аспекти на одржливата мода, што пред сè се однесуваат на заштита на животната средина.

Па кога сме на оваа тема, ќе ви предложиме еден прилично млад бренд, кој што е за пофалба, токму поради неговото функционирање комплетно базирано на концептот на одржлива односно бавна мода.

Се работи за британска етикета за чанти „Mashu".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onOct 14, 2019 at 10:44am PDT

Интересно е тоа што дизајните на чантите се дефинираат во Лондон, додека нивната изработка ја вршат занаетчии во Грција. Нивниот дизајн вклучува исклучиво одржливи и вегански материјали. Така на пример последната колекција е изработена од алтернативна кожа која се добива со рециклрање на листови од ананас или пак од вегански антилоп, што се добива од рециклиран полиестер.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onAug 7, 2019 at 3:59am PDT

Дури и дрвените рачки се изработени од остатоци од материјали од фабрки за мебел, што во случај ако не се реупотребуваат, треба да се фрлат или запалат. Но, оваа етикета нашла начин како да ги искористи функцонално, а со тоа ниту еден дизајн на чанта не е ист.

Генерално, естетиката е минималистичка, а ја дефинираат геометриските форми, што е одлично како база што може да се имплементира во различни комбинации.

Цената на една чанта е околу 300 евра.

Фото: Инстаграм

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onApr 28, 2020 at 8:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onApr 25, 2020 at 6:51am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onApr 1, 2020 at 6:34am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onFeb 17, 2020 at 5:14am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onFeb 29, 2020 at 9:04am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onNov 23, 2019 at 1:55am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onNov 12, 2019 at 4:49am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onSep 4, 2019 at 2:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onJul 23, 2019 at 4:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onJun 1, 2019 at 7:36am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mashu (@mashu_london) onMay 17, 2019 at 8:31am PDT

Објавено:
4 мај 2020
Категорија: 
Модни додатоци
Прочитано:
267 пати