Модните искуства на Лорен Хатон

19 мај 2014

Хатон која што сега има 70 години, беше „Кејт Мос на нејзиното време“, речиси исто толку популарна и со вртоглаво богата модна кариера баш како и Мос. Таа вели дека дури и во седумдесеттите години во модната индустрија се правеле милиони долари заработувачка. Лорен Хатон зборува за своите издигнувања и падови на нејзиниот живот во рамките на модата, во пресрет на објавувањето на своите мемоари.

Лорен Хатон во 1965 година Лорен Хатон во 1965 година

„Отидов наоколу и на сите фотографи им кажав дека сакам да склучам договор за убавина. Дик Аведон ми вети ексклузивен договор и следното нешто за кое знам е дека во наредните три години заработив милион долари. Работев само 20 дена во годината, никој не позираше во долна облека во тоа време. Постоеја агенции кои  го работеа тоа, а нивните модели заработуваа и по 300 долари од час. Сепак, јас заработував и поголеми суми“, открива моделот.

Лорен Хатон во 1975 година Лорен Хатон во 1975 година

Хатон се сеќава и на моментот кога прв пат се запознала со Диана Вриланд. Таа и рекла  дека нејзината појава е мошне присутна во медиумите, списанијата и генерално во модниот свет. Лорен не знаела што значи тоа во почетокот, но откако Вриланд и рекла дека ќе мора да поразговара со Дик Аведон, сфатила дека станува збор за позитивна критика.

Лорен Хатон во 1980 година Лорен Хатон во 1980 година

„Во тоа време се чинеше дека во Њујорк се наоѓаат најдобрите и најпаметните мажи. Бев заинтересирана само за оние паметните и фините“, кажа Хатон.

Богатото модно искуство кое го има манекенката, наскоро ќе биде откриено.

Лорен Хатон во 2010 година Лорен Хатон во 2010 година

„Ова е само мала увертира со која што сакам да ја разгорам вашата љубопитност, наскоро ќе имате и други детали“, вели на крајот Лорен.

Објавено:
19 мај 2014
Категорија: 
Сцена