Везењето е повторно „ин“, а овие Инста-профили го докажуваат тоа

28 март 2020

Техниката на везење е еден од оние процеси во модниот дизајн кој му дава форма на висока уметност.  Историските почетоци географски оваа техника ја лоцираат во Кина каде се користела како декоративен процес при изработката на најлуксузната облека. За време на средниот век своја примена наоѓа и во производството на уникатна облека и во Европа како одраз на перфекционизмот во модниот дизајн.

Подоцна, во периодот на 18-от век техниката на везење станува главна преокупација на елитните модни кругови како синоним за посветеност и луксуз, а Франција и Шпанија се дефинираат како носечки модни центри каде оваа техника била најразвиена и и се посветувало најмногу внимание.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @embroidery.video onMar 17, 2020 at 11:59pm PDT

 Понатаму се развиваат нови техники на везење меѓу кои во 19-от век најпопуларен бил т.н бел вез. Влијанието било до толку големо што во повеќето национални култури станало задолжителен дел од образованието особено кај девојчињата.

Во 1830 година во Швајцарија е произведена првата машина за везење и поради таа причина постепено почнала да исчезнува техниката на рачно везење.

И без оглед што денешните генерации веројатно само на слика виделе везени парчиња, или пак можеби и воопшто не знаат како тоа изгледа, сепак постојат и такви што сè уште ја негуваат рачната изработка. На социјалната мрежа Инстаграм сè повеќе се сретнуваат профили кои го презентираат токму везот како тренд кој се враќа.

Нивните изработки се толку привлечни и свежи, што посакувате или да научите и вие или пак да имате некое од тие креативни изработки да ви го красат дома.

Впрочем, погледнете и уверете се и самите.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@handmadebykate_) onMar 23, 2020 at 4:48am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hoop Art Embroidery (@hoopart.embroidery) onMar 27, 2020 at 1:59pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hoop Art Embroidery (@hoopart.embroidery) onMar 23, 2020 at 5:08am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hoop Art Embroidery (@hoopart.embroidery) onMar 18, 2020 at 5:02pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hoop Art Embroidery (@hoopart.embroidery) onMar 18, 2020 at 3:50am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hoop Art Embroidery (@hoopart.embroidery) onMar 10, 2020 at 3:35am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @embroidery.video onMar 26, 2020 at 11:00pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @embroidery.video onMar 14, 2020 at 7:02am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 28, 2020 at 2:34am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 25, 2020 at 3:50am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 22, 2020 at 5:43pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 21, 2020 at 2:20am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 21, 2020 at 4:03pm PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amanda // Brynn&Co (@brynnandcoshop) onMar 7, 2020 at 2:15am PST

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by EMBROIDERY ВЫШИВКА HAND MADE (@best_hand_made_embroidery) onMar 25, 2020 at 6:16am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by EMBROIDERY ВЫШИВКА HAND MADE (@best_hand_made_embroidery) onMar 23, 2020 at 6:54am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@best_hand_made_embroidery) onMar 20, 2020 at 10:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@best_hand_made_embroidery) onMar 14, 2020 at 8:19am PDT

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@best_hand_made_embroidery) onMar 10, 2020 at 10:09pm PDT

 

 

 

Објавено:
28 март 2020
Категорија: 
Тренд
Прочитано:
1.711 пати