Фризури за тенка коса без волумен

19 декември 2013

kolaz

Не се сите родени со бујна и густа коса. Но, тоа не значи дека тие што имаат тенка коса и помалку волумен не можат да имаат интересна и убава фризура.

Крената коса

frizure za tanku kosu01

На косата првин нанесете малку спреј за волумен, па просуште го главата спуштена надоле (за да добиете уште поголем волумен). Потоа косата поделете, од ушите кон напред и тоа во три различни делови - лев, десен и среден.Повторно спуштете  ја главата, па од останатиот заден дел од косата исплетете внатрешна или обична плетенка.

frizure za tanku kosu02

Врвот на плетенката свиткајте го во мала пунџа на врвот на темето или странично, во зависност од тоа колку ви е долга косата.

Лесно натапирајте го левиот  и предниот десен дел од косата. Лесно зачешлајте го левиот и десниот дел наназад и кон вашата плетенка, па косата од една и друга страна свиткајте ја во уште една мини пунџа, која ќе ја прицврстите со шноли. Целта е да ја сокриете линијата на поделбата на предниот (горен) и задниот (долен) дел на косата.

frizure za tanku kosu03

Преостанатиот среден прамен исто така благо натапирајте го, свиткајте го и издигнете го, прицврстувајќи го со шноли. Остатокот од косата обвиткајте го околу пунџата. Додајте шноли каде што е потребно и завршете со лакот за коса.

frizure za tanku kosu04

frizure za tanku kosu05

Коса со дополнителен волумен

Иако можеби малку ќе потрае да ја исушите косата и да ја обликувате, ќе се исплати поради дополнителниот волумен во коса.

frizure za tanku kosu06

Одвоете го предниот дел од косата, се од ушите кон напред, а потоа земете прамен со дебелина од еден прст и свиткајте ги во „полжавчиња“ и прицврстете. Продолжете да го правите тоа, се додека не ви остане „пуштен“ само долниот дел од косата.

frizure za tanku kosu07

Почнувајќи одзади, сушете ја косата со кружна четка. Немојте да земате премногу широки прамени. Косата на коренот кренете ја со четка, а потоа повлекувајте од долната страна, за да добиете на волумен. На тој начин просушете ја целата коса, вклучувајќи го и предниот дел.

Ако сакате уште повеќе да имате волумен, тогаш земете и фигаро и со него виткајте поголеми прамени коса. Ако сакате долготраен волумент, после виткањето, секој прамен повторно завиткајте го и прицврстете го со шнола, па оставете така да се излади.

frizure za tanku kosu08

Кога ќе завршите, пуштете ја косата и лесно прочешлајте ја. Фризурата завршете ја со малку лак за коса со слаб до среден зацврстувач, затоа што со останатите косата ќе ви стане тешка и волуменот ќе спласне.

frizure za tanku kosu09

Не-совршена плетенка

frizure za tanku kosu10

Косата просушете ја волуминозно следејќи ги чекорите од претходната фризура. Првин косата просушете ја со фен и четка. После тоа поделете ја на патец на страна.

frizure za tanku kosu11

Потоа поголемите прамени од косата навиткајте ги на фигаро. Секој прамен испрскајте го со лак пред и после виткањето. Откако тоа ќе го направите, секој прамен повторно со прстите навиткајте го и прицврстете го со шноли и оставете така да се излади.frizure za tanku kosu12

Кога косата ќе се излади, расплетете ја, па целата коса од напред кон наназад натапирајте  ја. Потоа, од десна страна почнете да ја плетете внатрешната плетенка, од увото кон задниот дел.

Со прстите малку раздвоите ја плетенката, исчешлајте го горниот дел од косата и финиширајте ја фризурата со лак за коса.

frizure za tanku kosu13frizure za tanku kosu14

Објавено:
19 декември 2013
Категорија: 
Убавина