Нова студија истакнува дека консумирањето кафе може да влијае врз разновидната заедница на микроорганизми кои живеат во дигестивниот тракт. Истражувачите откриле дека луѓето кои редовно пијат кафе имаат повисоки нивоа на специфичен вид бактерии, Lawsonibacter asaccharolyticus, во споредба со оние кои не пијат кафе.
„Оваа студија дополнително ја потврдува врската помеѓу храната што ја консумираме и микробите во нашите црева,“ изјави Келси Расел-Мари, магистер по науки и клинички диететичар.
Иако научниците сè уште го истражуваат значењето на L. asaccharolyticus, авторот на студијата, професорот Никола Сегата од Универзитетот во Тренто, сугерира дека овој микроб може да игра улога во потенцијалните придобивки на кафето за срцето, мозокот и целокупното здравје.
Оваа студија нагласува колку е важно да се разбере како прехранбените навики, како што е консумирањето кафе, можат да влијаат врз составот на микробите. Идните истражувања може да отворат пат за персонализирани стратегии за исхрана кои го подобруваат здравјето на цревата и целокупната благосостојба.
За љубителите на кафе, ова може да биде уште една причина да уживаат во својата дневна доза, знаејќи дека таа може да придонесе многу повеќе од енергија која ни е потребна во текот на денот.