Супата е идеален избор за време на зимските денови и борбата со настинките. Не само што ни помага да се загрееме, туку таа содржи и многу хранливи состојки кои го зајакнуваат имунитетот. За денес ви предлагаме еден превкусен рецепт- супа од брокула и спанаќ.
Супата од брокула и спанаќ е одлично јадење и за вечерни оброци, богата е со хранливи материи и има неверојатно богат, кремаст вкус. Не само што е вкусна туку е и богата со железо, витамин Б и Ц.
Состојки:
3 лажици несолен путер
2 праза (околу 450 грама), само бели и светло зелени делови, преполовени и тенко исечени, добро измиени и исцедени (околу 2 чаши)
3 чешниња лук, издробени и излупени
2 лажички сенф
3 лажици брашно
4 чаши супа од пилешко или зеленчук
1 мала главица брокула (околу 340 грама), стебла излупени и исечени на прстени со дебелина од 0,5 см, цветчињата исечени на мали парчиња
Сол и свежо мелен бибер
Спанаќ, (околу 6 чаши спанаќ)
⅓ чаша кисела павлака
Переци купени во продавница (по избор, за сервирање)
Подготовка:
Во тенџере со средна големина стопете го путерот на средна топлина. Додадете ги празот и лукот и пржете со повремено мешање додека празот не стане проѕирен, околу 2 минути. Промешајте го сенфот, потоа брашното и варете уште околу 1 минута.
Постепено мешајте го густинот додека сè добро не се соедини. Додадете ги стеблата од брокула, зачинете со сол и бибер, зголемете ја топлината и оставете да зоврие со постојано мешање. Додадете ги цветчињата брокула, намалете ја топлината и динстајте делумно покриени додека брокулата не омекне, околу 8 минути. Промешајте го спанаќот и варете уште 1 минута, па тргнете го од оган.
Потоа измешајте ја супата во блендер додека не се изедначи целосно. Вратете ja во тенџере и загрејте го на средно-тивок оган. Во помал сад изматете ја павлаката со една лажица вода и додадете ја во супата.
Послужете ја супата, со крекери или потпечени лепчиња.
Уживајте во овој вкусен зимски оброк, добар апетит.