Ако барате вкусен и хранлив оброк што лесно се подготвува, зеленчуковата царска пита е вистинскиот избор. Ова јадење е полно со витамини, а спанаќот и пиперките му даваат свежина и арома. Совршена е за доручек, вечера или како ужинка во текот на денот. Со едноставни состојки и минимален труд, ќе добиете крцкава, мека и сочна пита што ќе ја обожавате.
Состојки:
- 300 гр пченкарно брашно
- 2 чаши вода
- 2 брикети спанаќ
- 1 мала главица лук
- 2 мали црвени пиперки
- Половина чаша пченка
- 1 лажичка прашок за пециво
- Сол
- Малку бибер
Начин на подготовка:
- Спанаќот се одмрзнува и добро се цеди од вишокот вода.
- Лукот ситно се сечка, а пиперките се сецкаат на мали коцки.
- Во длабок сад се мешаат пченкарното брашно, водата, прашокот за пециво, солта и биберот. Се додаваат исецканиот спанаќ, пиперките, лукот и пченката, а потоа сè се меша додека не се добие хомогена смеса.
- Смесата се истура во подмачкан или со хартија обложен плех и се распоредува рамномерно.
- Се пече во загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути, или додека питата не добие златно-кафена боја.
- Се остава да се излади малку, потоа се сече и се сервира.
Оваа царска пита е совршен баланс помеѓу здравјето и вкусот. Брзо се подготвува, а може да ја комбинирате со јогурт или свежа салата за уште побогат оброк.