Салата со лосос и кус-кус – совршен спој на свежина и вкус

Доколку барате брз, лесен и хранлив оброк што ќе ве освои на прв залак – оваа салата со лосос и кус-кус е токму тоа. Совршена е за оние моменти кога ви треба нешто здраво, но без многу труд. Богата со свежи состојки, суптилно слатка од сувите кајсии и кремаста од козјото сирење, оваа салата ќе ви стане омилен оброк за секоја пригода.

Состојки:

  • ¼ шолја сечкани печурки
  • ¼ шолја сечкан модар домат
  • 3 шолји свеж спанаќ
  • 2 лажици винегрет од бело вино (види совет)
  • ¼ шолја варен кус-кус (по можност интегрален)
  • околу 110 г варен лосос
  • ¼ шолја сечкани суви кајсии
  • 2 лажици дробено козјо сирење (околу 15 г)

Начин на подготовка:

  1. Загрејте тава со нелеплив спреј на средно-висока температура. Додајте ги печурките и модриот домат, пржете 3-5 минути додека омекнат и пуштат сок. Тргнете од оган и оставете да се оладат.
  2. Измешајте го спанаќот со 1 лажица и 1 лажичка винегрет, па ставете го на чинија со дијаметар од 23 см.
  3. Кус-кусот измешајте го со преостанатиот винегрет и распоредете го врз спанаќот. Одозгора ставете го лососот.
  4. Додајте ги пржените зеленчуци, сувите кајсии и козјото сирење.

Совет:

За брз винегрет од бело вино, изматете 2 лажици вински бел оцет со 1/8 лажичка сол и бибер. Полека додавајте ¼ шолја маслиново масло додека не се соедини. Вишокот може да се чува во фрижидер до 5 дена.

Оваа салата е совршена комбинација на свежина, богат вкус и нутритивни вредности.

 

Сè уште нема коментари

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MKMacedonian