Солената, златна пита со спанаќ е одличен избор за брз и вкусен појадок или бранч. Овој специјалитет е богат со протеини, што го прави идеален за одржување на ситоста во текот на целиот ден. Најдобриот дел е тоа што за оваа пита нема потреба од тесто. Доволно е да ги измешате состојките и да ја ставите во рерна. Дури и оние кои не се љубители на спанаќ ќе бидат воодушевени од нејзиниот вкус.
Состојки
- 6 јајца
- 1/2 лажичка оригано
- 1/2 лажичка лук во прав
- Сол и бибер по вкус
- 200 г замрзнат спанаќ
- 200 г урда (или младо сирење)
- 50 г пармезан
- 100 г печени црвени пиперки од тегла
Начин на подготовка
- Загрејте ја рерната на 180°C и намастете тава за печење.
- Замрзнатиот спанаќ ставете го во цедалка и одмрзнете го со топла вода. Доколку е потребно, употребете микробранова печка за побрзо одмрзнување. Исцедете го целосно, притискајќи го со раце за да ја отстраните вишокот на течност.
- Во голем сад, изматете ги јајцата. Додадете оригано, лук во прав, сол и бибер, па убаво измешајте.
- Додадете ја урдата и продолжете да мешате додека не се соедини со јајцата.
- Додајте го исцедениот спанаќ, изренданиот пармезан и ситно исечканите печени пиперки. Добро промешајте.
- Смесата истурете ја во подготвената тава и израмнете ја.
- Печете околу 25 минути или додека солената пита не добие златна боја и не се надуе.
- Оставете ја да се излади неколку минути пред да ја исечете и сервирате.
Оваа солена пита со спанаќ е совршена за брзо подготвување, а може да ја послужите топла или ладна, самостојно или со свежа салата.
Пробајте го овој рецепт и уживајте во совршениот баланс на кремасто сирење, зачинети јајца и ароматичен спанаќ.