Домашен италијански панини со пилешко и песто

Панини сендвичите станаа вистински хит во доцните 90-ти, освојувајќи го менито на италијанските ресторани и урбаните кафулиња. Тие често се преполни со сирење и сосови, претворајќи се во калорична бомба. Но, овој рецепт за пилешко панини нуди вкусен залак со помалку калории, благодарение на свежата моцарела, домашното песто и посното пилешко месо.

Рецепт

Состојки:

  • 8 парчиња интегрален киселкав леб
  • 4 лажици домашно или купечко песто
  • 4 парчиња свежа моцарела, тенко исечена
  • 200 г зготвено пилешко месо
  • ½ шолја печени црвени пиперки
  • Маслиново масло

Подготовка:

  1. Загрејте голема тава од лиено железо на средна температура.
  2. Намачкајте 4 парчиња леб со по 1 лажица песто.
  3. Додајте рамномерно слоеви од моцарелата, пилешкото и печените пиперки.
  4. Во загреаната тава додајте малку маслиново масло и печете ги сендвичите (по два одеднаш) 3-4 минути од секоја страна, додека лебот стане крцкав, а сирењето се растопи.
  5. (Совет: За најдобри резултати, притиснете ги сендвичите со тешка тава.)

 

Овој лесен и вкусен панини ќе стане омилен во вашето домаќинство. Со свежи состојки и едноставна подготовка, ќе уживате во гурмански сендвич кој е и здрав и неодолив.

Сè уште нема коментари

Оставете Одговор

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MKMacedonian