Панини сендвичите станаа вистински хит во доцните 90-ти, освојувајќи го менито на италијанските ресторани и урбаните кафулиња. Тие често се преполни со сирење и сосови, претворајќи се во калорична бомба. Но, овој рецепт за пилешко панини нуди вкусен залак со помалку калории, благодарение на свежата моцарела, домашното песто и посното пилешко месо.
Рецепт
Состојки:
- 8 парчиња интегрален киселкав леб
- 4 лажици домашно или купечко песто
- 4 парчиња свежа моцарела, тенко исечена
- 200 г зготвено пилешко месо
- ½ шолја печени црвени пиперки
- Маслиново масло
Подготовка:
- Загрејте голема тава од лиено железо на средна температура.
- Намачкајте 4 парчиња леб со по 1 лажица песто.
- Додајте рамномерно слоеви од моцарелата, пилешкото и печените пиперки.
- Во загреаната тава додајте малку маслиново масло и печете ги сендвичите (по два одеднаш) 3-4 минути од секоја страна, додека лебот стане крцкав, а сирењето се растопи.
- (Совет: За најдобри резултати, притиснете ги сендвичите со тешка тава.)
Овој лесен и вкусен панини ќе стане омилен во вашето домаќинство. Со свежи состојки и едноставна подготовка, ќе уживате во гурмански сендвич кој е и здрав и неодолив.